Alien-designer H.R. Giger (74) overleden

By  |  0 Comments

Alien-designer H.R. Giger is om het leven gekomen. De designer is 74-jaar oud geworden. Hij stierf volgens zijn familie aan de gevolgen van een val.

De Zwitserse kunstenaar, volledige naam Hans Rudolf (Ruedi) Giger, is bij het grote publiek vooral bekend door zijn ontwerp van het buitenaardse wezen in de Alien-film. Voor onder meer dat ontwerp kreeg de sci-fi horror van regisseur Ridley Scott in 1980 een Oscar.

Giger is bij de reeks betrokken gebleven en ontwierp ook voor vervolgfilms en spin-offs Aliens (1986), Alien 3 (1992), Alien: Resurrection (1997), Alien vs. Predator (2004) en Aliens vs. Predator – Requiem (2007). Daarnaast kreeg hij credit voor zijn oudere ontwerpen die in 2012 zijn gebruikt in het in het Aliens-universum afspelende Prometheus.

Giger heeft meer filmwerk gedaan. Al is lang niet alles in beeld gekomen. Zo werkte hij aan een nooit gecompleteerde filmversie van Dune (nog voor de film van David Lynch werd gemaakt) en ontwierp hij een Batmobile voor Batman Forever. Deze was echter dusdanig extreem, dat de filmmakers dit ontwerp terzijde schoven.

Giger werkte daarnaast veel voor bands. Hij ontwierp bijvoorbeeld albumcovers voor Debbie Harry en Emerson, Lake & Palmer. KoRn gebruikte een door Giger ontworpen microfoonstandaard en de tekening The Windowlickers die hij maakte, vormde de inspiratie voor de creepy clip bij Window Licker van Aphex Twin.

Giger is in 2013 samen met David Bowie en J.R.R. Tolkien opgenomen in de Science Fiction Hall of Fame en had een surrealistisch eigen museum in de Zwitserse plaats Gruyères.

hr_giger_alien_IV

Reacties

Reacties

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>