Bezoekers zijn de échte sterren op eerste Dutch Comic Con

By  |  0 Comments

Dit weekend vond in de Utrechtse Jaarbeurs de eerste editie van geekbeurs Dutch Comic Con plaats. Een eerste editie die her en der met kinderziektes kampte, maar die verder een meer dan puike start genoemd mag worden.

Jarenlang heeft de Nederlandse comic- film- en popculturefan enigszins jaloers naar het buitenland gekeken hoe daar conventies worden neergezet waar film, strips en popcultuur samen komen, terwijl het hier in Nederland maar behelpen was. Dutch Comic Con, dat hoewel de naam het doet vermoeden niets met de Comic Con in San Diego te maken heeft, is in dat gat gesprongen. Het tweedaagse evenement in de Jaarbeurs leek aanvankelijk naar de buitenwereld toe een maar moeilijk te controleren beest. In de aanloop naar het evenement toe regende het afzeggingen en – erger – begonnen acteurs en striptekenaars die acte de présence zouden geven via sociale media te morren over slechte communicatie en al dan niet geregelde vluchten en hotels.

Run op tickets
Daar de organisatie hier naar buiten toe slechts halfslachtig op reageerde, begon ook bij het publiek de angst te leven dat een en ander op een fiasco zou gaan uitlopen. Toen echter rustiger vaarwater werd bereikt en duidelijk werd dat publiekslievelingen als Giancarlo Esposito (Breaking Bad), Joseph Gatt (Game Of Thrones, Thor) en Michael Cudlitz (The Walking Dead) toch écht naar Utrecht zouden komen, kwam er een dusdanige run op tickets, dat de online voorverkoop stop op last van de brandweer moest worden gezet. Met 16.000 bezoekers op zaterdag en minstens 10.000 op zondag, is de eerste editie van de beurs een enorm succes te noemen.
DCC003
Euforisch gejuich
Het zijn dan ook die bezoekers die het evenement hebben gemaakt. Publiek dat er mét elkaar is en hard vóór elkaar juicht. Zodra een cosplayer verkleed als Jack Sparrow uit Pirates Of The Caribbean het podium op waggelt, klinkt een euforisch gejuich dat harder is dan voor de elders in het weekend op het podium verschijnende acteurs. Op het moment dat een tweetal het eindgevecht (of beter, einddansje) tussen Star-Lord en Ronan the Accuser uit Guardians Of The Galaxy naspeelt, wordt de tent afgebroken. Dutch Comic Con geeft de geeks, de buitenbeentjes, de dromers en de creatievelingen een thuis waar ze zonder gêne zichzelf kunnen zijn. Ook al betekent dit dat ze zich verkleden als een ander.

Kinderziektes
Dat het evenement een succes is, was al vrij snel duidelijk en er zullen amper bezoekers ontevreden terugkijken op de ervaring. Toch waren er wel nog wat kinderziektes en die zaten enerzijds in de indeling van de beursvloer, en anderzijds in de communicatie naar de bezoekers toe. Om met die eerste te beginnen, in twee hallen was het tamelijk donker. Zo donker dat bij enkele standhouders die in het games-deel stonden amper te zien was welke waar zij verkochten. De duistere hallen werkten overigens ook zeker sfeerverhogend, maar maakte dat met name de hal waar de bezoekers binnenkwamen voor velen aanvankelijk als een doolhof aanvoelde.
DCC002
Mensenstroom
Dit laatste niet in het minst omdat de entree direct werd geblokkeerd door twee Batmobiles, in plaats van dat zich een doorgang de hal in vormde. De routing liep – zeker op zaterdag – ook in het standhoudersdeel behoorlijk spaak omdat sommige paden niet op de grote mensenstroom berekend waren. Dit leverde opstoppingen en soms benauwde momenten op, waarna de security met man en macht probeerde die paden eenrichtingsverkeer te maken. Vanuit de organisatie goed geanticipeerd, maar met halsstarrig publiek dat alsnog tegen de stroom in bij bepaalde standjes terecht wil komen een vrij lastige opgaaf. Hier is duidelijk de spreiding van het publiek onderschat, want op hetzelfde moment was het bijvoorbeeld bij het hoofdpodium extreem rustig.

Communicatie
De communicatie met de bezoekers is ook nog een puntje van aandacht. Dat was in het voortraject al zo, maar zonder enige notificatie bleken bijvoorbeeld aangekondigde automobielen (Bumblebee uit Transformers, General Lee uit The Dukes Of Hazard, Luigi uit Cars) niet op de beursvloer aanwezig. Ook was het tijdens de beurs enigszins in het duister tasten naar zowel het Q&A-programma als de volgorde van de photoshoots. Dat stond uiteraard op de website van het evenement, maar internetverbinding in de Jaarbeurs was niet optimaal en bijvoorbeeld een programmaboekje of wat grotere borden met tijden in plaats van in het duister lastig te lezen A4-printjes zouden het proces absoluut vergemakkelijken.

Hoge verwachtingen
Maar goed, het zijn allemaal geen onoverkomelijkheden en alle bezwaren kunnen onder het kopje ‘kinderziektes’ worden geschaard. De eerste editie van Dutch Comic Con kan je gewoon een groot succes noemen, het enthousiaste publiek is daar absoluut een meerwaarde bij geweest en dat schept hoge verwachtingen voor de komende edities. De organisatie heeft een contract voor nog eens twee jaar met de Jaarbeurs, dus we kunnen de 2016-editie alvast voor maart volgend jaar in de agenda schrijven. Gezien de tienduizenden enthousiaste bezoekers, heeft Dutch Comic Con haar bestaansrecht nu al volledig bewezen.
DCC004

Reacties

Reacties