Dubbele dosis Spider-Man op de buis

By  |  0 Comments

Regisseur Sam Raimi wist met zijn eerste twee Spider-Man films het karakter Peter parker/Spider-Man perfect te raken. Vanavond zijn ze op tv.

We nemen superheldenfilms nu voor lief, maar zo’n 15 jaar geleden was het genre zo goed als dood. In 2001 vond Sam Raimi met zijn Spider-Man het superheldengenre opnieuw uit. Als geen enkele superheldenfilm voor én na deze klassieker wist de film zowel de kritische ‘stripliefhebber’ als de gewone bioscoopgangers te boeien. Dit door perfecte cameravoering, een strak script, heerlijke speciale effecten en vooral hoofdrolspeler Tobey Maguire, die op overtuigende, herkenbare en aandoenlijke wijze het door Jan en alleman gepeste sulletje Peter Parker speelde en vervolgens net zo overtuigend was als stoere superheld. Raimi’s eerste twee gelden voor velen nog steeds als de beste superheldenfilms van dit decennium. Hoewel behoorlijk gedateerd (nu al) zit daar wel wat in. De derde bezoedelde de reputatie, maar die wordt vanavond vrolijk overgeslagen.

Spider-Man
Allereerst deel 1. Het is een schoolvoorbeeld van hoe een stripboek vertaald moet worden naar het grote scherm. De jonge ‘nerd’ Peter Parker wordt gebeten door een radioactieve spin en bemerkt vervolgens dat hij tegen muren op kan klauteren en spinnenwebben uit zijn polsen kan laten schieten. Bah! Maar goed, de film kijkt lekker weg een is vooral door hoofdrolspeler Tobey Maguire is als Peter Parker erg tot de verbeelding sprekend van de (vooral) mannelijke en puberende kijker. Freddie Prinze Jr. en Leonardo DiCaprio zijn ook voor de hoofdrol benaderd, maar die waren met hun ‘good looks’ te knap. Nadat hij lang worstelt met zijn nieuwe identiteit, besluit Parker als superheld zijn vermogens ten goede aan te wenden. Anders dan zijn rivaal Green Goblin (een excellerende Willem Dafoe), die steeds dieper wegglijdt op het kwade pad. Dafoe krijgt de beste zin uit de film: “Sorry I’m late: work was murder”.

vanavond 20:30 uur, RTL7

Spider-Man 2
De film zette de toon voor het tweede deel, dat de beste in de reeks is. Spider-Man is de schrik van superschurken, smachtende buurmeisjes en vooral zichzelf. Met minder stoer heldendom, meer twijfels, minder glorieuze overwinningen en meer kleerscheuren dan alle andere superhelden bij elkaar. Hij wil goed zijn, maar hij wil ook het meisje krijgen. In een wereld waar je vijanden de macht van de zon in hun hand houden, is dat een onhaalbare combinatie. Of niet? Tobey Maguire en Kirsten Dunst doen het weer prachtig als Peter Parker/Spider-Man en Mary Jane Watson,Alfred Molina is de vleesgeworden Doctor Octopus en daarnaast is er ook weer de scènestelende bijrol van J.K. Simmons als hoofdredacteur van The Daily Bugle.

vanavond 23:05 uur, RTL7

Reacties

Reacties

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>