Grimmige trailer Dawn Of The Planet Of The Apes

By  |  0 Comments

De reboot van de Planet Of The Apes-franchise doet exact de originele reeks van films in de jaren zestig en zeventig naliet. Het lijkt per deel beter te gaan worden. De nieuwe trailer geeft wederom een prachtige blik op de grimmige wereld en op handen zijnde oorlog die in de tweede film centraal staan.

Dawn Of The Planet Of The Apes is het vervolg op Rise Of The Planet Of The Apes uit 2011. Laatstgenoemde film deed exact waar de remake van Planet Of The Apes door Tim Burton tien jaar daarvoor niet wist te slagen en dat is de hele franchise een frisse nieuwe impuls geven. Burton zette met zijn film een variatie neer op de legendarische originele film met Charlton Heston uit 1968, inclusief ‘de onverwachte twist’ op het eind. Maar die uit de Heston-film was zo sterk, dat de Burton-variant er maar potsierlijk bij afstak.

Daarnaast wist de Burton film in een veranderde maatschappij weinig raad met de onderliggende thematiek. De originele Planet Of The Apes was zijn beurt gebaseerd op het boek De Apenplaneet (Pierre Boulle) uit 1963 en wist de metafoor over de destijds erg actuele rassenpoblematiek goed over te brengen. Die urgentie was er in 2001 veel minder. Dus hoe maak je dat dan voelbaar?

De originele vijf Planet Of The Apes-films vormden verhaaltechnisch best een mooi cirkeltje. Maar ze waren kwalitatief per deel een ferme stap achteruit. Rise Of The Planet Of The Apes zette een streep door die verhaallijn en laat een alternatieve start zien van hoe de wereld in een door apen gedomineerde planeet verandert. De rassenkaart wordt tegenwoordig amper nog gespeld en de focus ligt vooral op de manier waarop wij mensen met onze wereld omgaan.

In Dawn Of The Planet Of The Apes probeert de steeds groter wordende groep genetisch geëvolueerde mensapen, aangevoerd door Caesar (Andy Serkis), een vreedzaam bestaan op te bouwen los van de mensheid. Maar de menselijke overlevenden van het dodelijk virus dat is losgebarsten, willen het dominante ras op de planeet blijven en na een kort en wankel vredesbestand barst de strijd los.

Dawn Of The Planet Of The Apes is vanaf 17 juli 2014 (in 3D) in de Nederlandse bioscopen te zien. Hier onder de vandaag vrijgegeven trailer.

Reacties

Reacties

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>