Kneel before Zod! Superman II vanavond op tv!

By  |  0 Comments

Vanavond is het tweede deel uit de Superman-filmreeks op televisie. Inmiddels een legendarische film, ook al kwam deze uiterst rommelig tot stand.

De film werd namelijk tegelijk opgenomen met de eerste en vormt in oorsprong dan ook één lang verhaal. Productioneel was het echter een grote puinhoop waarin regisseur Richard Donner terecht kwam. Marlon Brando lag dusdanig dwars dat hij niet meer terug mocht komen in de tweede film. Onderwijl was Donner met een vrij serieuze Superman-films bezig, terwijl de producers van hem een heel campy versie verwachtten. Ook eisten prominente sponsors als Marlboro en Coca Cola hun (vele) plekken in de film op en dat kwam het creatieve proces ook niet echt ten goede. Vervolgens liep het werk aan het tweede deel een stuk meer voorspoedig dan aan de eerste en zodoende was het vervolg bijna al af, voor het eerste deel was afgerond. Zodoende werd daar vanuit de studio de rem op gezet om cast en crew volledig op de originele Superman te laten focussen.

Nieuw haar
De eerste film werd een groot succes, maar de studio was het nog steeds niet eens met de richting die regisseur Donner had willen inslaan en zodoende werd hij vervangen door Richard Lester die het gros van de film (die oorspronkelijk dus al bijna af was) doodleuk opnieuw schoot. Met als resultaat dat je met name bij Lois Lane (gespeeld door Margot Kidder) heel goed kan zien wanneer wat is opgenomen, omdat de haardracht van Supermans liefje fluctueert door de scènes heen en dat de rol van Gene Hackman als Lex Luthor is teruggebracht, daar hij weigerde opnieuw op de set op te komen draven. De crew nam het er tijdens de opnames overigens flink van. Het kleine minuutje dat Superman bij het Caribische eiland St. Lucia te zien is, vergde zo’n negen weken opnametijd. Waarvan het gros van de tijd lui bakkend in de zon werd doorgebracht.

Sluwe vos
Ergens wel jammer, want de relatie tussen Luthor en Superman sluit enorm aan op de thematiek van deze film, waarin Superman ook worstelt met zijn krachten (en ze zelfs tijdelijk kwijt raakt). Superman is in feite de man die alles kan en onverslaanbaar is. Lex Luthor is zijn aartsrivaal en is ‘slechts’ een gewone man. Maar wel een geniale sluwe vos, die het tot een van de machtigste mensen op aarde heeft geschopt door te liegen en bedriegen. Hij heeft een obsessie om Superman te verslaan, terwijl laatstgenoemde eigenlijk helemaal persoonlijk niets tegen Luthor heeft. Tenminste, aan het begin van de filmreeks dan.

Cultklassieker
Toch is de film, zoals vanavond op tv, een klassieker. Dit mede doordat Terence Stamp die als General Zod de show steelt. De net als Superman van Krypton afkomstige Zod wordt samen met zijn handlangers Ursa en Non uit de interdimensionale gevangenis ‘Phantom Zone’ bevrijd in deze film en Luthor is er als de kippen bij om Zod op het pad van Kryptons verloren zoon Kal-El te zetten. Stamps Zod is als filmschurk een cultklassieker geworden en zijn uitspraak ‘Kneel Before Zod!’ is er eentje die menig Superman-fan nog altijd doet sidderen.

SUPERMAN II – vanavond, SBS9, 20:30 uur

Reacties

Reacties

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>