Ninja Turtles maken comeback in tekenfilmvorm

By  |  0 Comments

Met het oog op een piepjong publiek heeft Nickelodeon een traditionele tekenfilm geproduceerd van de Ninja Turtles. Maar die blijkt ook heel leuk te zijn als je niet meer tot de beoogde doelgroep behoort.

Het is bijna onmogelijk om de huidige Nickelodeon-serie Teenage Mutant Ninja Turtles op televisie te volgen vanwege de soms lange onderbrekingen tussen de afleveringen, maar de stemacteurs van de CGI-serie hadden tijd genoeg om hun stemmen te lenen aan een tekenfilmspecial (in ouderwets 2D) van het groene kwartet.

Vorig jaar lanceerde speelgoedfabrikant Playmates Toys, dat al sinds 1988 Turtles-poppetjes uit zijn fabriek laat rollen, de zogenaamde Half-Shell Heroes-lijn. Deze serie poppetjes, voertuigen en speelsets is gericht op kinderen vanaf drie jaar. De Turtles en (vooral) hun vijanden zien er in deze reeks veel liever uit dan hun reguliere actionfigures.

Teenage Mutant Ninja Turtles - Half-Shell Heroes (afbeelding: Playmates Toys)

Teenage Mutant Ninja Turtles – Half-Shell Heroes (afbeelding: Playmates Toys)

Gezien de designs en de afzetmarkt zou je wellicht denken dat de geanimeerde televisiespecial Half-Shell Heroes: Blast To The Past een kinderachtige tekenfilm is, met als enige doel het verkopen van speelgoed. Hoewel dat laatste beslist een achterliggende gedachte is, blijkt Half-Shell Heroes: Blast To The Past bijzonder geestig.

Comeback
De televisiespecial werd afgelopen zondag door de Amerikaanse Nickelodeon uitgezonden. Het is voor het eerst in ruim negen jaar dat er weer een tekenfilm van de Ninja Turtles verschijnt. De laatste was Turtles Forever uit 2009, dat als finale gold van de 4Kids-serie van de Turtles, die tussen 2003 en 2009 werd uitgezonden.

De special Half-Shell Heroes: Blast To The Past speelt zich af in dezelfde continuïteit als de Nickelodeon-serie van de gemuteerde schildpadden, maar de donkere toon met nadrukkelijke horrorelementen van de CGI-serie is hier absent. Je hoeft die serie niet gezien te hebben om de verhaallijn te volgen, al zijn de referenties naar de serie talrijk.

Tijdreizen

Half-Shell Heroes: Blast To The Past (afbeelding: Nickelodeon)

Half-Shell Heroes: Blast To The Past (afbeelding: Nickelodeon)

Het plot is er eentje dat niet vreemd is voor tekenfilms, namelijk tijdreizen. Wanneer Rocksteady, Bebop en Tiger Claw een kostbaar kristal proberen te stelen, worden ze verhinderd door de Turtles. Donatello gebruikt het kristal als brandstof voor zijn nieuwe uitvinding, waardoor hij en zijn broers samen met Rocksteady en Bebop in het Krijt belanden.

Aangekomen in het tijdperk van de dinosauriërs gaan de Turtles opzoek naar een oplossing om terug naar het heden te geraken. Rocksteady en Bebop worden gevangen genomen door het buitenaardse Triceraton-ras, tevens vijanden van de Turtles. Met de hulp van dinosaurussen gaan de vier broers de strijd aan tegen de Triceratons.

Oud
Het idee van de Ninja Turtles die afreizen naar de prehistorie is al bijna net zo oud als de franchise zelf. Al in één van de eerste Turtles-strips raken de helden in een wereld vol dino’s verzeild. Het tijdreisthema werd daarna in vrijwel elk medium waarin de Turtles opdoken gebruikt. Het was zelfs het plot van de derde speelfilm en van de SNES-game Turtles In Time.

Nu zit Half-Shell Heroes: Blast To The Past sowieso boordevol knipogen naar het verleden van de Ninja Turtles. Zo zijn de vier dinosaurussen waarmee de Turtles bevriend raken vrijwel identiek aan de speelgoeddino’s uit de tamelijk obscure Cave Turtles-serie van Playmates uit de jaren ‘90. Gek genoeg lijken de dino’s uit de Half-Shell Heroes-lijn er totaal niet op.

Cave Turtles (foto: Virtual Ninja Turtle Museum)

Cave Turtles (foto: Virtual Ninja Turtle Museum)

Slapstickhumor
Half-Shell Heroes: Blast To The Past is een kleurrijk avontuur met kindvriendelijke actie en veel slapstickhumor. Waar Rocksteady en Bebop in de CGI-serie agressieve en gevaarlijke tegenstanders zijn, doet het duo in deze veertig minuten durende special meer denken aan hoe de boeven oorspronkelijk werden geportretteerd in de eerste tekenfilmserie.

Voor jonge kids is Half-Shell Heroes: Blast To The Past een leuke introductie in de wereld van de Teenage Mutant Ninja Turtles en dankzij de vele visuele grappen en subtiele humor vol verwijzingen naar onder meer The Flintstones en Donkey Kong is de special ook voor volwassen zeer onderhoudend. Een steengoede comeback in tekenfilmvorm.

Het is nog niet bekend wanneer Half-Shell Heroes: Blast To The Past in Nederland wordt uitgezonden.

Reacties

Reacties

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>