Recensie: The Simpsons Guy (2014)

By  |  0 Comments

Er werd voor aanvang reikhalzend uitgekeken naar de crossover tussen Family Guy en The Simpsons, maar was de bijzondere aflevering het wachten waard?

Dit jaar viert de tekenfilmserie The Simpsons zijn zilveren jubileum. In zijn eerste seizoenen was de serie nog vaak omstreden, maar in de afgelopen 25 jaar is de gele familie uit de pen van Matt Groening vaak voorbijgestreefd door tekenfilms met nog scherpere humor. Denk aan South Park, King Of The Hill en uiteraard Family Guy.

De tekenfilmserie van Seth MacFarlane begint inmiddels alweer aan zijn dertiende seizoen. De bedenker van de familie Griffin uit de fictieve stad Quohog heeft er nooit een geheim van gemaakt dat Family Guy en de twee spin-offs (American Dad en The Cleveland Show) zijn geïnspireerd door The Simpsons, ondanks enige rivaliteit.

Wat ja, zelfs voor wie geen grote fan is van beide shows, zal het opvallen dat er veel en vooral veel opvallende overeenkomsten zijn tussen The Simpsons en Family Guy. Een aantal keer werd dat zelfs in afleveringen van Family Guy aangehaald (altijd met een dikke knipoog) en ook Groening beet in zijn uiterst succesvolle show van zich af.

Uitgesloten
Een crossover leek dan ook lange tijd uitgesloten. Waarom zou de langstlopende tekenfilmserie aller tijden het ook overwegen om aansluiting te zoeken bij een andere show die in het kielzog van The Simpsons groot is geworden? Family Guy gaf daar eerder al ongenuanceerd antwoord op: The Simspons is zijn scherpe kantjes kwijt.

The Simpsons & Family Guy (afbeelding: Fox)

Met een ontmoeting tussen de karakters uit Springfield en Quohog zouden de conflicten beslecht kunnen worden. Family Guy zou bovendien aansluiting kunnen vinden bij een groter publiek en The Simpsons kan een jonger publiek aanboren. Een perfecte manier dus om het dertiende seizoen van Family Guy te openen.

In de extra lange aflevering The Simpsons Guy komen de twee werelden eindelijk samen. Het avontuur begint met de familie Griffin die naar een crossover kijkt van All In The Family en Modern Family, waarbij zoon Chris vol ironie opmerkt dat crossovers van creatieve meerwaarde zijn en het beste in beide series naar boven halen.

Spider-Man
Gezinshoofd Peter Griffin stormt binnen met zijn beklag over de strip van Dennis The Menace, die hij niet grappig meer vindt (het lijkt subtiele kritiek op Bart Simpson). Nog voor hond Brian klaar is met zijn relaas over creativiteit, is er al een strip van Peter gepubliceerd. Hoofredacteur van de krant is J. Jonah Jameson, die van Peter een foto van Spider-Man kreeg.

The Simpsons & Family Guy (afbeelding: Fox)

Door een vrouwonvriendelijke tekening is Peter gedwongen om met zijn gezin de stad te verlaten. Na een nacht rijden, komen ze aan bij een benzinepomp. Voor ze de dichtstbijzijnde stad zijn binnengetreden, wordt hun auto gestolen. Ze besluiten hulp te gaan zoeken in Springfield. “In welke staat zijn we eigenlijk?”, vraagt baby Stewie zich af.

De Griffins zijn onder de indruk van hoe netjes de stad eruit ziet, al waarschuwt Peter om geen kraanwater te drinken. “Iedereen hier ziet eruit alsof ze hepatitis hebben.” Wanneer het gezin donuts wil kopen bij de Kwik-E-Mart, blijken ze geen geld op zak te hebben. Een man stapt uit de schaduw en biedt direct aan donuts te trakteren: Homer Simpson.

Zelfvertrouwen
Het is het begin van de vriendschap tussen Peter en Homer, die onmiddellijk een band vormen. Ook hun vrouwen, Lois Griffin en Marge Simpson, kunnen het direct met elkaar vinden. Stevie is meteen onder de indruk van kwajongen Bart en Lisa Simpson probeert om Meg Griffin zelfvertrouwen en eigenwaarde mee te geven.

The Simpsons & Family Guy (afbeelding: Fox)

Uiteraard loopt de vriendschap gedurende de aflevering in de soep, wanneer Peter en Homer ruzie krijgen over hun favoriete biermerk. Het resulteert in een rechtszaak tegen bierbrouwer Pawtucket Patriot. Wanneer biermerk Duff zegeviert, verlaten de Griffins vol wrok Springfield. Althans, na een episch gevecht tussen de huisvaders.

Het script van The Simpsons Guy is niet erg sterk. Zoals bij de meeste afleveringen van Family Guy is het verhaal simpelweg een opeenvolging van willekeurige gebeurtenissen, vaak zonder enige samenhang. Wat de crossover bijzonder maakt, is de interactie tussen de karakters. Die is erg leuk, mits je fan van beide shows bent.

Extreem
Zo is het aanvankelijk aandoenlijk om te zien dat Stewie idolaat is de veel oudere Bart. Geheel in stijl van Family Guy wordt dat meteen in het extreme doorgetrokken, wanneer Stewie bullebak Nelson Muntz ontvoert en opsluit in de garage van de Simpsons. De baby martelt Muntz met de gevleugelde uitspraak van Bart: “Eat my shorts!”

The Simpsons & Family Guy (afbeelding: Fox)

Waar elders de overeenkomsten tussen beide series benadrukt worden, bijvoorbeeld in de scène waarin soortgelijke karakters elkaar ontmoeten in de rechtzaal, zijn het dit soort momenten waarop de verschillen tussen Family Guy en The Simpsons keihard uitvergroot worden. Dan zijn het ineens weer twee geheel losse entiteiten.

Iets soortgelijks gebeurt een paar keer in de driekwartier durende uitzending. Een onschuldig neptelefoontje van Bart naar de bar van Moe Szyslak wordt opgevolgd door Stewie, die Moe belt met de mededeling dat zijn zus wordt verkracht. “Is dat een goede?”, vraagt Stewie vol trots aan een met stomheid geslagen Bart Simpson.

Opgerekt
Met zijn reactie erkent Simpson dat hij niet meer “America’s number one bad boy” is, zoals hij begin jaren ’90 in een aflevering van The Simpsons beweerde. Het is twintig jaar later en de grenzen van humor op televisie zijn verder opgerekt. Veel verder. Deze crossover toont aan dat The Simpsons verhoudingsgewijs vrij conservatief is.

The Simpsons & Family Guy (afbeelding: Fox)

De enige die zich mee laat slepen in de grofheid van Peter Griffin is Homer. Zo is er een scène waarin Peter en Homer in hotpants auto’s wassen op muziek van Def Leppard. Geen bijzonder expliciete scène, maar de manier waarop het gebracht wordt (met nadrukkelijk seksuele toespelingen) zou je bij The Simpsons niet snel zien.

Als The Simpsons Guy iets aantoont, dan is het wel dat Family Guy zijn voorbeeld heeft ingehaald. Het is sneller, feller, beter geanimeerd en ronduit meedogenloos. Maar er is geen duidelijke winnaar, het is zoals het is. Homer Simpson komt zelf met de slotconclusie: “Er is plek voor ons allebei, zolang er maar een half uur tussen zit.”

Beoordeling: ***

Reacties

Reacties

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>