Retro-Review: Battle Cat (1982)

By  |  0 Comments

Supergeeks.nl blaast wekelijks op zaterdag het stof van een oude klassieker voor een retro-review. Deze week de originele Battle Cat uit de jaren tachtig.

Want deze week gingen onze inmiddels stokoude harten weer even kloppen als die van een klein ventje. DeVon Franklin, bobo bij Columbia Pictures, postte een foto van een mogelijke nieuwe Battle Cat zoals deze is ontworpen voor een te maken nieuwe Masters Of The Universe-film. De tamme tijger leek in zijn design behoorlijk op de oude vertrouwde Battle Cat uit de jaren tachtig. Reden genoeg om deze weer eens uit de speelgoeddoos van weleer te halen en onder de loep te nemen.

Battle Cat is een katachtige met een dubbele personaliteit. Net zoals zijn baasje He-Man dat is. Laatstgenoemde hangt normaliter een beetje lanterfantend in een lila maillot en een pluizig paars broekje in het kasteel van zijn koninklijke ouders. Als prins van de planeet Eternia heeft hij een trillende tijger genaamd Cringer als huisdier en de luie prins en diens allesbehalve vervaarlijk ogende katachtige schaduw worden door niemand serieus genomen. Heft de prins echter zijn zwaard en brult hij ‘by the power of Grayskull’, verandert hij in He-Man. Wijst hij dat zwaard richting Cringer, verandert deze in Battle Cat. Ja, in de jaren ’80 smulde je daarvan.

Bovengenoemd transformatie was elke aflevering van de Filmation cartoon (destijds op tv tijdens Fun Factory op Sky Channel) te zien en stond ook in menig stripverhaal. Dat alles om de verkoop van de Masters Of The Universe-speelgoedlijn op te stuwen en dat ging behoorlijk. Er zijn tussen de lancering in 1982 en het roemloze einde van de speeltjes in 1987 miljoenen poppetjes en aanverwante speeltjes verkocht. Waar onder vele Battle Cats.

battlecat00-close1

Als één ding de speelgoedreeks kenmerkte, was het wel het schaamteloze hergebruik van mallen om figuren te maken. Vrijwel alle figuren hadden exact hetzelfde torso en (draaiende) middel met wollen broekje. Slechts de kleur en harnassen verschilden. Ook armen en benen werden keer op keer hergebruikt en zelfs hoofden. Voor de tijger werd ook teruggegrepen op een reeds bestaande mal. De Mattel-speelgoedserie Big Jim (die tussen 1972 en 1986 op de markt was) had een speelset die ‘Tiger Trail‘ heette. Daarvoor was al eens een tijger geproduceerd en deze werd voor Masters Of The Universe gewoon groen en geel geverfd. Net zo makkelijk. Hadden ze ook al eerde gedaan. In 1978 werd dezelfde mal gebruikt voor Mattels Tarzan and the Jungle Cat-set.

battlecat00-close2

battlecat00-maskWel speciaal ontwikkeld waren de helm en het zadel die je kon bevestigen op de groene tijger. Zo kon je de transformatie ook thuis volledig naspelen. Deze helm en zadel zijn exact naar de tv-serie gemodelleerd, of andersom. Feit is dat Battle Cat als enige karakter echt op de tekenfilm leek, waar alle andere figuren in speelgoedvorm significant afweken. Anno 2015 is de helm nog steeds tamelijk indrukwekkend als stukje speelgoed. Vol details en met erg mooie pasvorm op de tijgerkop. Geen wonder dat men dit voor de meer recente Masters Of The Universe Classics Battle Cat vrijwel intact heeft gelaten.

battlecat00-saddleHet zadel past er fraai bij en maakt van Battle Cat een prachtig figuur om naar te kijken. Daar is verder ook alles meteen wel mee gezegd. Battle Cat is verder een statisch blok plastic waar echt helemaal niets mee te beleven valt. Je kan ‘m heel mooi neerzetten, He-Man pas perfect op zijn rug. Maar de speelwaarde is ogenschijnlijk verder nul. Desalniettemin was het een speeltje waar menig kind in de jaren tachtig niet alleen heel blij mee was, maar waarmee ook de nodige spannende avonturen werden nagespeeld. Wat maakte het uit dat er niks bewoog? Je beeldde jezelf gewoon in dat het een woeste krijger was.

battlecat01battlecat02battlecat03

Haal het zadel en de helm weg en je houdt gewoon de genoemde tijger over. Eentje die ook direct alle glans verliest, als we eerlijk zijn en dat heeft Mattel zelf ook wel goed begrepen. Want natuurlijk moest deze tijger worden hergebruikt en met alleen een likje verf, viel er weinig van te maken.
battlecat05battlecat06battlecat07

Zodoende heeft men de hergebruikte tijger die als vervoermiddel voor snoodaard Skeletor dienst deed, een paarse pels meegegeven, zodat het aanvoelde als een echte panter. Zijn naam was niet voor niets Panthor. Ook het zadel werd hergebruikt. Panthor kreeg echter geen helm.
panthor02panthor03panthor06panthor07

Deze retro-review is een heel lastige. Want wie met de ogen van 2015 naar dit stuk speelgoed kijkt, ziet iets wat de tand des tijds écht niet goed heeft doorstaan. Het is een blok plastic, met nul mogelijkheden behalve het op- en afdoen van het harnas. Maar verdorie, met dat harnas is het nog steeds een onweerstaanbaar stuk speelgoed. Eentje dat zelfs kinderen van nu instinctief nog van de plank pakken, zo is de ervaring. In combinatie met het fraaie uiterlijk dat men zelfs voor de remake vrijwel intact heeft gelaten, derhalve gewoon een mooie score: ****

N.B. Op deze eerste mooie dag van het jaar hebben we de tijger eens buitengelaten. Hebben we te veel gezegd?
he-man_battlecat

Reacties

Reacties