Retro-Review: Music From He-Man And The Masters Of The Universe

By  |  0 Comments

Supergeeks.nl blaast wekelijks op zaterdag het stof van een oude klassieker voor een retro-review. Deze week weer eens een nieuwe release met stokoude muziek, de soundtrack van He-Man and the Masters Of The Universe.

heman-coverIedereen die in de jaren tachtig jong was, zal het deuntje van de Filmation-cartoon He-Man and the Masters Of The Universe mee kunnen neuriën. Het was dan ook ene tamelijk iconische cartoonintro, waarin in een notendop de premisse van de held en zijn tegenstanders uit de doeken werd gedaan, zodat iedere leek vervolgens makkelijk kon aanhaken. De tekenfilm zelf was – en dat was typisch voor de Filmation studio – een opeenstapeling van hergebruikte scènes om de boel zo goedkoop mogelijk te kunnen produceren. Ander achtergrondje en andere vocalen erbij en weer een fragment af.

Muzikaal blijkt er echter wel wat meer te zijn geïnvesteerd. Dat blijkt uit de gelimiteerde cd-release met als volledige titel Music from The television series He-Man and the Masters Of The Universe die afgelopen week is uitgekomen bij de in soundtracks gespecialiseerde maatschappij La La Land Records. Deze platenmaatschappij weet dat ze van dit soort product nooit honderdduizenden cd’s zullen verkopen (zeker gezien de huidige cd-markt) en richt zich dus op een heel kleine markt. Wereldwijd 3000 stuks van deze cd en als ze zijn uitverkocht dan wordt het een collector’s item.

Veel meer dan dat is het ook niet. Want dit is een cd die je bij aanschaf wellicht een keer luistert. Of hooguit twee keer. En dan staat ‘ie gewoon in de kast. Deze recensie is gebaseerd op tweemaal luisteren. En dat is voorlopig meer dan genoeg, want de onder de huid kruipende synthesizerdeuntjes zijn muzikaal nu niet het grootste genot.

Shuki Levy, Haim Saban en Erika Lane blijken verantwoordelijk te zijn geweest voor de muziek in de He-Man tekenfilm. Verspreid over twee schijfjes krijg je de muziek voorgeschoteld en het blijkt dat hier daadwerkelijk een plan achter zat. Want de verschillende karakters (Teela, Orko) hebben elk zo hun eigen themamuziek. Muziek die de schrijver dezes niet herinnerde, maar bij het horen van deze cd’s direct weer mee floot. Daarnaast blijken sommige thema’s terugkerend, maar nog best aardig gevarieerd. Waardoor de soundtrack in feite meer divers is dat de animaties uit de serie.

Hoewel meer divers, is het gebruikte instrumentarium alles behalve divers. De jaren ’80 waren het synthesizertijdperk en werkelijk alles komt uit die machines. Het geheel wordt er nogal blikkerig door en heeft de tand des tijds niet bijster goed doorstaan. Wel moet gezegd dat de cd’s behoorlijk vol zitten. De eerste bevat 53 tracks, de tweede 58. Waarbij het hoofdthema dat de tekenfilm opende destijds meerdere malen terugkomt. De openingsversie, de lagnere versie, de versie zonder tekst en – nogal hilarisch – de Spaanstalige versie als uitsmijter. Het geheel is voorzien van een informatief boekje met achtergrondinfo bij de ruim 100 tracks. Het maakt het een mooi verzorgde release voor de liefhebbers, maar door de snel op de zenuwen werkende muziek geen albsulute ‘must have’ voor verstokte Masters Of The Universe-fans. ***

Reacties

Reacties