Retro-Review: Popeye Matchbox Character Series (1980)

By  |  1 Comment

Supergeeks.nl blaast wekelijks op zaterdag het stof van een oude klassieker voor een retro-review. Deze week duiken we de wereld van de Matchbox-autootjes in, die 35 jaar geleden op de markt kwamen.

Er zijn van van die dingen die je op een rommelmarkt tegenkomt en direct mee wil nemen. De autootjes met daarin Popeye en zijn liefje Olijfje behoorden daar toe. De onderkant leert ons dat het figuren/autootjes uit de Character Series zijn van Matchbox, uit 1980. Vallen direct in de retro categorie, natuurlijk.

Matchbox Character Series waar deze autootjes toe behoren, blijkt tussen 1979 en 1981 op de markt te zijn gebracht en bestond uit een zestiental autootjes (die cast) met daarin een bekend tekenfilmfiguur in plastic. de autootjes werden aangepast op het karakter dat achter het stuur zat. opvallend genoeg blijken dertien van de destijds uitgebrachte speelgoedbolides een Disney-figuur als bestuurder te hebben gehad. Daarbij werd in het geheel niet naar proporties gekeken. Japie Krekel zat in een zelfde auto (en was even groot als) zijn maatje Pinochio, ie op zijn beurt weer even groot was als Mickey Mouse, Donald Duck of Goofy.

De overige drie figuren in de originele speelgoedlijn kwamen uit de Popeye-cartoons. Met naast Olijfje natuurlijk ook aartsrivaal Brutus (Bluto) die in een stoomwals rondreed. Maar goed, die hebben we verder niet gevonden en dus kijken we nog eens wat beter naar Popeye in zijn autootje en Olijfje in haar vierwieler, die beiden ongeveer een centimeter of acht lang en een centimeter of vijf hoog zijn.

image4

Popeye heeft een gele auto met achterop een groot groen vat met spinazie. Om dat eens en voor altijd duidelijk te maken zit daar nog een sticker op met de woorden Popeye’s Spinach. Het figuur zelf kan ook geen genoeg krijgen van de ijzerhoudende groente en heeft een hand aan het stuur en in de andere wederom en spinazieblik. het pijpje in de mond was in 1980 nog gewoon opvoedkundig verantwoord en het dichtgeknepen (want: ontbrekende) oog was ook geen enkel probleem om van de vechtende zeeman een kindervriend te maken.

Olijfje heeft een autootje dat niet zo heel veel over haar zegt. Het is wit, heeft haar naam op de motorkap en bevat een bloempje. Het figuur zelf is exact zoals we haar uit de strips en tekenfilms kennen, met rode trui, wit kraagje en strak achterover getrokken haar in een staartje. Zij houdt zich wel aan de verkeersregels en heeft keurig twee handen aan het stuur.

De speelwaarde is minimaal. De autootjes rijden als je ze een duwtje geeft en dat is het zo’n beetje. De poppetjes zitten rotsvast en hebben ook geen enkele beweging in de hoofden bijvoorbeeld, iets wat anno 2015 echt ondenkbaar zou zijn. Speeltechnisch heeft dit product de tand des tijds dus niet echt doorstaan.

Maar ze hebben wel een aantrekkelijk soort charme dat een ieder die met de tekenfilms van Popeye is opgegroeid op zijn minst vertederd doet kijken naar de speeltjes op wielen. Dus vandaar: ***

image5

N.B. In 2016 verschijnt er een nieuwe Popeye-animatiefilm. Deze heeft het slapstickeffect van de originele tekenfilms vergroot en dat moet er uit gaan zien als in onderstaande ‘animation test’. Geef ons dan toch die knullige en minder schreeuwerige autootjes maar.

Reacties

Reacties

1 Comment

 1. LEo van Rijen

  1 oktober 2015 at 17:48

  Wat grappig. Was zolder aan het opruimen en vond nog een doos auto’s van mijn zoon (inmiddels 37 jaar) met daarin waarachtig Olijfje in haar witte auto. Beetje gebruikssporen maar dat deert niet.
  Zal hem zeker voor hem apart zetten
  Groeten
  Leo van Rijen

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>