Retro-Review: Powerglide (1984)

By  |  0 Comments

Supergeeks.nl blaast wekelijks op zaterdag het stof van een oude klassieker voor een retro-review. Deze week pakken we een oud Transformertje van de plank. Powerglide, uit 1984.

Langzaam maar zeker druppelen momenteel de nieuwste Transformers uit de Combiner Wars-serie de winkels binnen. Voor de nostalgisch ingestelde Transformers-fans een fantastische lijn, want deze grijpt volledig terug op de ‘combiners‘ waar menig kind in de jaren ’80 graag mee speelde. Je verzamelde een vijftal Transformers, klikte ze samen en je had een superrobot. Devastator is de bekendste, maar je had ook Bruticus, Menasor en Superion.

Deze zien nu opnieuw het levenslicht. Met een zelfde soort vormgeving, maar dan aangepast aan de techniek van nu. Al zijn er her en der wel wat aanpassingen. Want zo is Autobot-opperhoofd Optimus Prime nu ook onderdeel van zo’n robotbouwpakket, evenals de nieuwe versie van Powerglide. Die doet in een licht getransformeerde versie nu ook dienst als pistool voor Superion.

Hoe dan ook, bij het zien van die laatste kreeg ondergetekende nostalgische gevoelens. Hoe zou de Powerglide van vroeger zich houden anno 2015? Als vliegtuigje blijft hij schattig.

IMG_2007

IMG_2008

Heel veel kan je er niet over zeggen. Powerglide is een rood watervliegtuig met twee grijze drijvers er onder. Op zijn staart zit een Autobot-sticker die oplicht als je de vingers er op houdt. That’s it. gewoon erg schattig.

Om er een robot van te maken, is weinig nodig. Je trekt zijn staart uit, draait de cockpit om, klapt de vleugels omhoog en voilà, daar is robot Powerglide:
IMG_2003

Zijn armen zijn uiteraard in meerdere poses te bewegen en zijn hoofdje draait ook heen en weer. De vleugel waar de arm aan zit is in de loop der jaren een beetje lam geworden. Wat vooral opvalt is iets waar je anno 2015 niet meer mee weg komt. Zijn benen zitten muurvast aan elkaar. Hoe moet deze robot bewegen. Hinkelend de Decepticons te lijf?
IMG_2002

Los daarvan is het een koddig robotje. Pakweg een centimeter of acht hoog in robotmodus en eigenlijk vooral geinig om een beetje poses mee aan te nemen. Kijk ‘m hier eens stoer doen!
IMG_2004

Van achteren kan je Powerglide beter niet bekijken. er blijft weinig meer van zijn charmes over. Je ziet schroefjes. Je ziet gewoon nog een gemankeerd vliegtuig, de onderkant is wat mal… Nee, dit is er een die het van zijn front moet hebben.
IMG_2006

Of beter, waar deze robot het écht van moet hebben is zijn gelaat. Als geen andere Transformer uit de jaren ’80 heeft hij een gezichtje dat je olijk toelacht, dat echt een eigen karaktertje heeft en die je aankijkt vanaf de speelgoedplank. “Zie mij, speel met mij, ik ben leuk!” Dat komt door de relatieve grootte van zijn hoofd. Het werkt. Powerglide is een robotje waar je vrolijk van wordt. Geen wonder dat hij al ruim 30 jaar een fanfavoriet is.
IMG_2005

Met die charme wint hij in 2015 ook gewoon nog harten. Hier tenminste wel. Het is een robotje van niks, met amper speelwaarde. Het vliegtuigje… Tsja, ook niet heel aantrekkelijk om naar te kijken. En toch heeft Powerglide ‘iets’ wat je grijpt. Iets wat ook kinderen die nu opgroeien nog aantrekt, getuige het aantal maal dat juist deze hier van de plank wordt gehaald. Daarom gewoon een ruime voldoende: ***1/2

Reacties

Reacties