Retro-Review: Rocksteady & Bebop (1988)

By  |  0 Comments

Supergeeks.nl duikt wekelijks op zaterdag een artefact op uit het collectieve geheugen. Deze week halen we herinneringen op aan Rocksteady en Bebop, twee vijanden van de Teenage Mutant Ninja Turtles.

De namen Rocksteady en Bebop zullen velen vooral terugvoeren naar het einde van de jaren ’80 en het begin van de jaren ’90, toen Turtlemania op zijn piek was. De twee karakters werden geïntroduceerd in de populaire tekenfilmserie die in 1987 voor het eerst op televisie te zien was (in de VS, althans) en behoren sindsdien tot de meest geliefde tekenfilmboeven.

Momenteel is er een opleving in de populariteit van Rocksteady en Bebop, die gepaard gaat met een nieuwe vlaag aan strips, films en poppetjes van de Turtles zelf. Onlangs debuteerden nieuwe varianten van de neushoorn en het wrattenzwijn in de huidige Nickelodeon-serie en in de lopende IDW-strip sloegen ze turtle Donatello tot pulp.

Michael Bay wil Rocksteady en Bebop ook in zijn tweede verfilming van de franchise stoppen (iets wat bedenkers Kevin Eastman en Peter Laird in 1991 nog tegenhielden voor de productie van The Secret Of The Ooze) en de afgelopen jaren brachten enkele fabrikanten nieuwe poppetjes van het duo op de markt. Maar niks gaat boven de classics, toch?

Mutanten

Daarom komen de originele actiefiguren van Rocksteady en Bebop na jaren uit de speelgoedkoffer gekropen om een luchtje te happen. Scriptschrijver David Wise, die veel van de afleveringen van de originele tekenfilmserie van de Turtles (1987-1996) schreef, verzocht Eastman en Laird om meer mutanten voor de serie te bedenken, met dit als resultaat.

Overigens had Laird daarvoor al een ontwerp voor Rocksteady (onder de naam Rhino Mutant) ingediend bij fabrikant Playmates Toys, die in 1988 de eerste figuren van de Turtles maakte. Rocksteady en Bebop behoorden tot de eerste tien poppetjes die geproduceerd zijn, samen met de vier Turtles, Splinter, April O’Neil, Shredder en Foot Soldier.

He-Man-achtig
Ruim een kwart eeuw na dato zien de eerste speelgoedversies van Rocksteady en Bebop er nog steeds erg cool uit. De twee zijn veruit de beste figuren uit de eerste reeks, die een halfnaakte, He-Man-achtige versie van Shredder met vreemd hoofd bevatte en een Splinter die niks leek op de wijze, vriendelijke rat uit de tekenfilms.

Niet dat Rocksteady en Bebop identiek zijn aan hoe ze er in de tekenfilms uitzagen. Bebop heeft een ander brilletje en zijn hoofd ziet er gemener uit. Rocksteady is bijna compleet anders. Zijn hoofd is minder cartoonachtig, hij heeft rode ogen met groene pupillen, zijn shirt is zwart in plaats van geel en hij is erg mager ten opzichte van zijn plompe evenknie in de serie.

Statisch

In verhouding tot de meeste figuren uit deze reeks, is het wapenarsenaal van Bebop en Rocksteady bescheiden (elk een schild, een dolk en een geweer), maar de twee criminelen torenen wel boven de anderen uit. Ook zijn de twee niet erg bewegelijk, maar dat geldt voor alle figuren uit deze lijn. Die statische poses zijn daarentegen wel heel stoer.

Overigens zijn er zeker een tiental varianten van Shredders handlangers uit de originele speelgoedlijn, waaronder een Bebop die zijn hoofd kan ronddraaien als je ‘m opwindt en een Rocksteady die karatetrappen uitdeelt. Verder kwamen we ze in de jaren ’90 tegen als soldaten, cyborgs, ninja’s, fantasywezens en in mangavorm.

Oordeel van nu:
Ongeacht hoe oud deze poppetjes zijn en hoeveel ze afwijken van de serie die vroeger werd uitgezonden bij de TROS en de VRT, dit zijn de ultieme versies die in plastic vereeuwigd zijn. Hoeveel speelplezier je ook had met de Mutations-varianten, hoe bewegelijk de Classic Collection-uitgaves ook zijn en hoe grappig de Nick-versies nu blijken.

En dan zijn ze ook nog vernoemd naar hippe muziekstijlen uit de jaren ’60: ****

 

Reacties

Reacties