Retro-Review: Superman – Masterpiece Edition (1999)

By  |  0 Comments

Supergeeks.nl blaast wekelijks op zaterdag het stof van een oude klassieker voor een retro-review. Deze week een Superman-box uit 1999, die als je ‘m eenmaal opent een tijdmachine naar 1938 blijkt.

Eind jaren ’90 bracht Chronicle Books meerdere kloeke boxen uit met daarin boeken en figuren. Er zijn er enkele (Darth Vader, C-3PO) rond Star Wars en ook enkele rond DC-karakters. De sets liepen niet bijster goed, dus de productie is nooit verder doorgezet na die eerste worp. Toch zijn ze erg aardig. Vandaag kijken we naar de box rond Superman.

superman001-front

De volledige naam van de set is Superman Masterpiece Edition: The Golden Age of America’s First Super Hero en die dekt de lading goed. Wie de set open vouwt vindt hierin een comic, een hardcover boek en een beeldje.
superman002

Superman maakte zijn debuut in Action Comics in 1938. In 1939 kreeg hij zijn eigen reeks comics en in deze set zit een replica van de eerste daarvan, geschreven door Jerry Siegel en getekend door Joe Shuster.
superman003-comicfront

De Superman die we nu kennen, is een brave borst. De held uit 1939 was wat meer een bruut. Superman die niet doodt? Ben je gek, hij had er zelfs wat lol in, getuige zijn uitspraak in onderstaand panel.
superman004-die

Uiteraard in deze comic ook een van Supermans meest iconische poses; Superman met de auto boven zijn hoofd. Dit shot sierde in 1938 ook de cover van de eerste Action Comics rondom de man van Krypton.
superman005-car

Les Daniels schreef een boek over Superman tussen zijn debuut in 1938 en ruwweg het midden van de jaren ’50. Een prima leesbaar werkje dat zowel over de strips als de merchandise gaat.
superman006-book1

En natuurlijk over de zogenaamde ‘serials’ en de tekenfilm uit de studio’s van animatiepionier Max Fleischer. Het is vooral leuk bladerwerk, waar je af en toe gewoon een hoofdstukje uit leest.
superman007-book2

Het beeldje in de set is ontworpen door sterillustrator Alex Ross, die heel goed een mix heeft gevonden tussen de strips van eind jaren ’30, de cartoons van Fleischer en een bekend schilderij van H.J. Ward, dat ook in het boek staat.
superman008-figuur1

Uit de doos gehaald, zit het beeldje verpakt in een plastic bubbel waarbinnen de skyline van Metropolis is verwerkt.
superman009-figuur2

Joe DeVito heeft het beeldje gemaakt, Chris Ware zorgde voor de kleur. Het tweetal laat het werkje daadwerkelijk ogen alsof het in de jaren ’40 is gemaakt.
superman010-figuur3

Aan elk detail is gedacht, de ‘S’ op zijn cape is bijvoorbeeld ook een integraal onderdeel van het beeldhouwontwerp en is (net als die op zijn borst overigens) dus niet alleen het resultaat van een lik verf.
superman011-figuur4

Het is het beeldje wat deze set absoluut de moeite van het vinden maakt. Het doet je zelfs als jong(er) iemand met weemoed denken aan tijden die je nooit hebt meegemaakt.
superman012-figuur5

Voor iedere Superman-liefhebber is deze set een must. Al hou je het beeldje maar en doe je de rest weg. Want de omvang van het geheel is nogal een nadeel. De doos is enorm en staat qua grootte in geen verhouding met de inhoud. De comic is regulier-formaat, het boek is A5 formaat en het beeldje is een centimeter of 14 hoog. De doos is zo’n 40×40 groot en 10 centimeter diep. Enorm. Waarschijnlijk heeft die omvang de verkoop van de set gehinderd en anno 2015 kan je de restanten van de oplage voor de spreekwoordelijke appel en een ei vinden. Kom je er een tegen en heb je een zwak voor (de oude) Superman, twijfel dan niet. ****

Reacties

Reacties

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>