Retro-Review: Van Helsing (2004)

By  |  0 Comments

Supergeeks.nl blaast wekelijks op zaterdag het stof van een oude klassieker voor een retro-review. Deze week de film Van Helsing uit 2004.

Eind oktober vieren vampiers, zombies, weerwolven en ander onmenselijk gespuis hun eigen kerst der verdoemenis. Een traditie die men kent als Halloween, dat van origine waarschijnlijk begonnen is als christelijke feestdag om heiligen te herdenken. Veel van de spookverhalen komen echter voort uit folklore en literatuur.

Een aantal van de bekendste literaire monsters zijn synoniem geworden met Halloween, waaronder graaf Dracula en het monster van Frankenstein. De fantasiewezens uit het Victoriaanse tijdperk worden in de verhalen van hun schrijvers niet enkel ingezet om angst in te boezemen, maar ook als gedachtestof over de moderne tijd.

De moraal van de horrorverhalen uit de negentiende eeuw wordt in de volgende eeuw niet altijd recht aangedaan wanneer het op verfilmingen aankomt. Misschien is F.W. Murnau’s Nosferatu: Eine Symphonie Des Grauens, met een glansrol voor Max Schreck, de beste verfilming van Bram Stokers Dracula.

Iconisch
Hollywood zet in de jaren ’30 een eigen variant van de graaf uit Transylvanië neer, een iconische rol voor Béla Lugosi, die voor goed ons beeld van de aristocratische vampier zou vormen. Een van de karakters uit Stokers boek spreekt zo tot de verbeelding dat regisseur Stephen Sommers er in 2004 een film aan wijdt: Abraham van Helsing.

Acteur Hugh Jackman (Wolverine uit de X-Men-filmreeks) lijkt in niets op de berekende professor uit de oude monsterfilms van Universal Pictures, maar is vooral een sluwe actieheld. Bovendien blijkt de vergeetachtige vampierjager (SPOILER!) zelf ook niet geheel menselijk te zijn: hij is in feite de aartsengel Gabriël.

Waar Bram Stoker, Edgar Allan Poe en Mary Shelley de lezers van fictie over bovennatuurlijke schepsels wilden laten nadenken over hun angsten, zet Sommers het in zijn film tamelijk zwart-wit uiteen: Van Helsing is een soort Indiana Jones, die met zijn sidekick (David Wenham als pater Carl) het kwaad uitbant.

Verhouding
Kate Beckinsale moet in haar rol van Anna Valerious doorgaan als sexy Slavische vampierslachter, een functie die ze geërfd heeft van haar voorvaderen, die zwoeren Dracula te vernietigen. Het laat zich raden dat de aanvankelijk vijandige verhouding tussen Van Helsing en Valerious uiteindelijk opbloeit tot een romance.

Waar Beckinsale een neo-Victoriaanse weergave is van de hoofdpersonage uit Buffy, The Vampire Slayer (of meer nog van vigilante Faith, uit de televisieserie), heeft Richard Roxburgh zijn rol van Dracula duidelijk geënt op die uit de klassieke monsterfilms uit de gouden jaren van Hollywood. Hij is een even getergde als flamboyante vampier.

Sommers kiest bewust voor archetypen als de hoffelijke doch maniakale vampier, zijn drie onderdanige en wellustige bruiden, de gebochelde knecht (nota bent met de naam Igor), hersenloze zombies en agressieve weerwolven die huilen naar de maan. Ze zijn allen een hommage aan die oude Universal-films.

Weerzinwekkend
De vertolkingen van de traditionele monsterrollen zijn allen adequaat, doch niet zo memorabel als die van de befaamde voorgangers. Enkel het monster van Frankenstein (Shuler Hensley) heeft hier enige uniciteit, vooral vanwege het contrast tussen zijn weerzinwekkende verschijning en zijn meelijwekkende karakter.

Het niet bijster originele script en vooral veel clichématige karakters zorgen ervoor dat het inmiddels tien jaar oude Van Helsing het publiek voor een groot deel tevreden moet stellen met mooie beelden. De fraai gemodelleerde kastelen, het oude Transylvanië en de Oost-Europese bossen zorgen voor een lekker creepy sfeertje.

Van Helsing is een eerbetoon aan de horrorfilms van weleer, maar als op zichzelf staand verhaal vooral een vermakelijk tussendoortje. Echter, wie liefhebber is van de klassiekers, kan het beter daar bij houden. Hugh Jackman is hier een soort Wolverine zonder klauwen, maar desalniettemin een amusante hoofdpersoon in een niet meer dan aardige avonturenfilm.

Beoordeling: **1/2

Reacties

Reacties

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>