Star Trek-icoon Leonard Nimoy (83) overleden

By  |  0 Comments

De Amerikaanse acteur Leonard Nimoy is vrijdag op 83-jarige leeftijd overleden. Hij was vooral bekend vanwege zijn rol van de originele Mr. Spock uit de Star Trek-series en films.

Volgens de Amerikaanse krant New York Times is Nimoy in het ziekenhuis van Los Angeles overleden, nadat hij eerder deze week met pijn in zijn borst werd opgenomen. Nimoy leed aan een chronisch obstructieve longziekte, genaamd COPD. Naast acteur was Nimoy regisseur, dichter, zanger en fotograaf. Ook was hij soldaat in het Amerikaanse leger.

De acteercarrière van Nimoy begon begin jaren ’50 en zijn eerste hoofdrol was die in de titelrol van de speelfilm Kid Monk Baroni uit 1952. Datzelfde jaar speelde hij voor het eerst een buitenaards wezen, genaamd Narab, een inwoner van de planeet Mars in de Zombies Of The Stratosphere-reeks. Hij maakte zijn debuut als Spock in de pilotaflevering van Star Trek in 1965.

Nimoy speelde de rol van de iconische Mr. Spock nog tot 1969 in de originele Star Trek-serie en verleende vervolgens zijn stem aan het karakter in de animatieserie van Star Trek. Ook gedurende de jaren ’70 en ’80 kroop Nimoy geregeld in de huid van de buitenaardse dokter met de kenmerkende puntoren in de diverse Star Trek-films.

In de jaren daarna was Nimoy nog enkele keren als Dr. Spock te zien, onder meer als gastrol in Star Trek: The Next Generation. De laatste keer was in 2013, in de film Star Trek Into Darkness, nadat acteur Zachary Quinto als Dr. Spock te zien was in de film Star Trek uit 2009. Leonard Nimoy was betrokken bij de casting van Quinto. Dr. Spock is samen met captain James Kirk (William Shatner) het bekendste karakter uit de franchise.

Een half jaar geleden overleed actrice Arlene Martel al, die in de originele Star Trek-serie T’Pring vertolkte, alias de bruid van Spock.

Reacties

Reacties

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>