Star Trek vs. Star Wars

By  |  0 Comments

Sinds J.J. Abrams Star Trek nieuw leven heeft ingeblazen én druk is met de nieuwe reeks Star Wars-films, kan je niet anders dan met een zelfde blik naar beide franchises gaan kijken. Omdat Abrams’ Star Trek-reboot vanavond op televisie is, leggen we Star Trek en Star Wars eens naast elkaar.

Tijd en ruimte
Star Trek:
Futuristisch spektakel. Want speelt zich af in de 23ste eeuw, laat zien hoe ons eigen melkwegstelsel er dan bij zweeft en doet dat door het op bijna filosofische manier te belichten. Want de aardbewoners gaan in de Star Trek toekomst vreedzaam met elkaar om.
Star Wars: Historisch familiedrama. Want speelt zich af ‘lang geleden, in een melkwegstelsel ver, ver weg’ en focust zich op het wel en wee van de familie Skywalker, die van vader op zoon verzeild raakt in een intergalactische oorlog…

Geestelijk vaders
Star Trek:
Gene Roddenberry, de man die de wereld ook verblijdde met serie Andromeda. Roddenberry werd door zijn fans liefkozend The Great Bird of the Galaxy genoemd en stierf in 1991 op 70-jarige leeftijd aan een hartaanval.
Star Wars: George Lucas, ruim twee decennia jonger dan Roddenberry en opgegroeid met de sciencefictionavonturen uit de jaren vijftig. Die vormden de inspiratie voor zijn Star Wars-films, maar ook voor de laatste Indiana Jones.

Lucratief?
Star Trek:
Aanvankelijk niet. Star Trek startte als tv-serie die van 1966 tot 1969 en liep en na drie seizoenen een stille dood stierf. In de tien jaar die volgden werd de serie door de vele herhalingen mateloos populair en er kwam een film die het succes verankerde. Inmiddels beslaat het Star Trek-universum vijf verschillende tv-series (‘The Original Series’, ‘The Next Generation’, ‘Deep Space Nine’, ‘Voyager’ en ‘Enterprise’), een tekenfilmreeks, twaalf bioscoopfilms en een ontelbaar aantal romans en games.
Star Wars: Bracht al direct miljoenen in het laatje. Toch werd het aanvankelijk niet heel erg uitgemolken. Na de ‘original trilogy’ werd het lang stil en pas halverwege de jaren ’90 werd Star Wars echt goed van de grond getild. De oude films werden digitaal opgepoetst en vervolgens vond ook de door velen verguisde ‘prequel trilogy’ zijn weg naar de bioscopen. George Lucas heeft de smaak te pakken gekregen, want er volgden diverse animatieseries als Star Wars: Clone Wars, waarvan een aantal afleveringen tot bioscoopfilm werden gesmeed. Er zijn inmiddels ontelbare romans, comics en games op de markt en er wordt gewerkt aan een nieuwe filmtrilogie.

Ruimteschroot:
Star Trek:
Volgt – ‘Deep Space Nine’ en ‘Voyager’ daar gelaten – de avonturen van de bemanning van het ruimteschip Enterprise, een hypermodern ruimteschip dat is ontworpen voor lange vluchten ter verkenning van het heelal. “To boldly go where no man has gone before…”
Star Wars: Het bekendste ruimteschip uit de reeks is de Millennium Falcon, een regelmatig haperende roestbak die nog net niet van plakband aan elkaar hangt. Het ruimtefregat was ontworpen als smokkelvrachtschip en is – als het werkt – wel érg snel. 

Kapiteins
Star Trek:
Jean Luc Picard (Patrick Stewart) is geliefd, maar de meest iconische is en blijft James T. Kirk, gespeeld door William Shatner. In de nieuwe films zien we hem in zijn jonge jaren, vertolkt door Chris Pine. Kirk is wat roekeloos én houdt erg van het andere geslacht. Dat brengt hem nog wel eens in de problemen.
Star Wars: Kapitein (nou ja…) van de Millennium Falcon is Han Solo (Harrison Ford) en je zou hem heel grof genomen met Kirk kunnen vergelijken. Solo is wat aan de roekeloze kant.

Sterrenstrijd
Star Trek:
In het Star Trek-universum zweeft een grote metalen kubus rond. Dit is de Borg Cube, bekend uit de ‘The Next Generation’-reeks. Het grote gevaarte is een ultiem gevechtsvaartuig.
Star Wars: De Star Wars-variant is rond en heeft als naam Death Star. Imposante nam. Maar het is een bouwwerkje van niks, want het overleeft in de twee maal dat ‘ie is gebouwd een lullige aanval met kleine ruimtescheepjes niet.

Puntoren
Star Trek:
Het meest bekende Star Trek-karakter is puntoor Spock, half mens, half Vulcan. Abusievelijk door veel mensen Dr. Spock genoemd, maar dat is een arts die opvoedkundige boeken schrijft. Spock beredeneert als gevolg van zijn Vulcan-afkomst vrijwel alles met zijn verstand en ontbeert het ‘onderbuikgevoel’ waarmee zijn kapitein handelt. Een gouden duo dus. Leonard Nimoy speelde in vrijwel alle films waarin Spock te zien is de rol. Zelfs in de reboot is hij te zien, ook al speelt Zachary Quinto de jongere Spock.
Star Wars: Het zal wel aan de puntoren liggen, want ook bij Yoda, de sterkste aller Jedi-ridders, zijnhet de rede en het intellect die de boventoon voeren. Al blijkt de kleine groene muppet met het rare taakgebruik (stem van Frank Oz) met de modernste digitale technieken in de Star Wars-prequels ineens ook een uitmuntende vechtmachine.

Fans
Star Trek:
Hoewel ze liever niet zo aan zichzelf refereren, is de geuzennaam voor Star Trek fans ‘Trekkies’ en zo staan ze – als enige groep fans ter wereld – ook in het Oxford Dictionary. In 1997 kregen de fans een eigen film in de vorm van de hilarische documentaire Trekkies.
Star Wars: Hebben niet echt een naam, maar gezien het feit dat de doelgroep veelal mannelijk is varen ze wel onder de naam ‘fanboys’. Zij kregen een eigen film in de vorm van Fanboys, waarin een groep fans wil inbreken in George Lucas’ Skywalker Ranch en van William Shatner (!) de geheime toegangscode krijgt.

Och ja, voor vanavond staat alleen Star Trek uit 2009 op het program. Het is een verrassend sterke reboot van de klassieke sciencefictionreeks. De film duikt het verleden in, nog vóór de originele Star Trek-serie en laat zien hoe de belangrijkste figuren uit het Star Trek-universum elkaar leren kennen. Hoewel Abrams de kijker vanaf de openingsscène nauwelijks een moment rust gunt, krijgt u nooit het idee dat het verhaal te gehaast wordt verteld. De actie en speciale effecten zijn modern, maar de film voelt toch prettig vertrouwd.

STAR TREK – vanavond 20:30 – 23:05, RTL 5, ****

Reacties

Reacties

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>