Stemactrice van Calimero en Smurfin overleden

By  |  0 Comments

De Nederlandse stemactrice Corry van der Linden is op 78-jarige leeftijd overleden. Ze is vooral bekend omdat ze in de jaren ’70 en ’80 de tekenfilmfiguurtjes Calimero en Smurfin van een stem voorzag.

Van der Linden overleed al op 6 juni, maar haar overlijden wordt pas maandag gemeld door RTV Utrecht. De in Utrecht geboren stemactrice was in de jaren ’60 en ’70 vaak te horen in hoorspelen op de Nederlandse radio, maar haar stemgeluid werd vooral bekend bij generaties opgroeide kinderen toen ze haar stem leende aan karakters uit de Nederlandse serie TiTa Tovenaar en de tekenfilmserie Calimero.

Ze maakte zichzelf en het zwarte kuikentje onsterfelijk met Calimero’s jammerende lijfspreuk: “Het is niet eerlijk, want zij zijn groot en ik is klein en dat is niet eerlijk.” Begin jaren ’80 was ze opnieuw veelvuldig op televisie te horen als de stem van diverse Smurfen, waaronder Smurfin. Ook was ze te horen in de geanimeerde speelfilms Toy Story 2, De Reddertjes In Kangoeroeland en Paniek Op De Prairie.

Van der Linden huwde tweemaal en had uit elk huwelijk een zoon. Ze was al geruime tijd ziek voor ze overleed. Calimero werd in 1963 voor het eerst getekend door Toni Pagot en werd vernoemd naar de San Calimero-basiliek in Milaan (op zijn beurt weer vernoemd naar de gelijknamige heilige). Calimero verscheen voor het eerst in een wasmiddelenreclame in Italië, maar de befaamde serie stamt uit 1974.

Reacties

Reacties