Striprecensie: Star Wars Episode IV – A New Hope

By  |  0 Comments

Dark Dragon Books heeft zich vol op Star Wars gestort in dit The Force Awakens-jaar. De jongste uitgave is een frisse nieuwe stripversie van A New Hope, getekend door Matteo Piana en Alessandro Pastrovicchio, naar een script van Alessandro Ferrari.

starwarscomic01De moeder aller Star Wars-verhalen is natuurlijk al vaker verstript. In 1977 door Marvel, later nog in een Manga-versie en onder de vlag Star Wars Infinities met een volledig andere premisse. Deze nieuwe versie mikt heel duidelijk op een jonge doelgroep. Hij blijkt echter voor volwassen lezers ook opvallend leuk.

Anders ogend
Dat komt boven alles omdat Alessandro Ferrari zich heeft laten leiden door de originele film uit 1977 en dus niet door die vermaledijde opgepoetste versie van George Lucas waar ineens allerhande poespas aan was toegevoegd en waarin Greedo godbetert als eerste schiet. Al moet gezegd dat de scène met Jabba The Hutt uit die herziene film dan ook wel weer in de Marvel-strip uit 1977 zat (het stond tenslotte in het originele script én was gefilmd), doch met een totaal anders ogende Jabba The Hutt.

Edelmetaal
Afijn, we dwalen af. De strip van Ferrari, Piana en Pastrovicchio dus. Trouw aan de originele film, op enkele kleine details na. Als gezegd, hier schiet Greedo niet eerst. Maar Han ook niet, het is echt een shoot out op het scherpst van de snede waarbij beiden tegelijk hun wapens vuren (en Greedo het onderspit delft). Een meer opvallende wijziging zit op het einde. Waar veel fans klaagden dat Chewbacca in de film geen medaille kreeg voor zijn heldhaftige optreden samen met Han Solo in de strijd om de eerste Death Star, krijgt Solo in de stripversie doodleuk óók geen edelmetaal om zijn nek. Het is nu net alsof Luke de klus volledig in zijn eentje klaarde. Een vreemde keus, gezien de trouwheid aan de films die tot dat punt.
starwarscomic02
Het artwork van Piana en Pastrovicchio is cartoonesk. Als gezegd, dit is er een die mikt op een jonge doelgroep, hierbij ongetwijfeld aanhakend op de later dit jaar te verschijnen Star Wars editie van de Disney Infinities game. Hierin hebben de figuren immers een soortgelijk uiterlijk. Laat je daardoor echter niet weerhouden er eens naar te kijken. De vaart waarmee het verhaal is getekend en de levendigheid van de illustraties maakt dat je er als volwassene ook gewoon met een grijns doorheen bladert.

Bolletjespraat
De vertaling is daarbij ook prima in orde, al hebben we geen vergelijkingsmateriaal met de originele tekst. Vertaler Tim Veekhoven is echter duidelijk een fan, met gevoel voor wat de Star Wars-dialogen nodig hebben. Dat geeft het verhaal additionele vaart mee. Leuke vondst in deze is dat astromechrobot Artoo staatvast praat in drie bolletjes, die afhankelijk van zijn toon van kleur verschieten. Je weet nog steeds niet wat hij uitkraamt, maar het werkt stukken eleganter dan het schreeuwerige gebliep dat andere strips aanhouden.

Laagdrempelig
Op het moment van schrijven hebben we nog geen buitenlandse versie kunnen vinden ook, dus het lijkt er op dat de Nederlandse uitgave van deze nieuwe versie de eerste is. Hoewel niet voor iedereen, is dit een van de grootste verrassingen op Star Wars-stripgebied van het moment. Perfect als je op laagdrempelige manier je kinderen met Star Wars kennis wil laten maken en er als volwassene ook leesplezier aan wilt beleven. ****

Reacties

Reacties

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>