Tien dingen die je niet wist over Ghostbusters

By  |  0 Comments

Vanavond is voor het eerst sinds 2008 Ghostbusters weer eens op tv. Niet dat je ‘m nooit gezien hebt natuurlijk, maar we hebben wat geinige trivia verzameld om het kijken toch weer fris te maken.

Ach ja, Ghostbusters. Jarenlang is de franchise tamelijk cult geweest, maar de populariteit blijkt 31 jaar na dato groter dan ooit. Zo groot dat er Lego-sets op de markt zijn, evenals diverse action figures. Momenteel wordt gewerkt aan maar liefst twee (een mannelijke en een vrouwelijke) vervolgfilms/reboots en wie afgelopen weekend rondliep op Duch Comic Con zag waarschijnlijk meer Ghostbusterscosplayers dan welke andere verklede held ook. Het aantrekken van een overall is dan ook voor iedereen erg laagdrempelig, maar met name de eerste film (vanavond op televisie) blijft ook zijn aantrekkingskracht gewoon houden.

De film is een typisch product van de jaren ’80, met alle voor hedendaagse begrippen matige speciale effecten van dien. Maar daar stoor je jezelf geen seconde aan en het zijn de droogkomische hoofdrolspelers die daar de reden voor zijn. Bill Murray, Dan Akroyd en Harold Ramis geven gestalte aan drie parapsychologen die na hun ontslag aan de universiteit hun kennis inzetten om als spokenjagers te gaan werken. Hun eerste opdracht in een hotel verloopt boven verwachting, waarna het balletje gaat rollen en de film afstormt op de Apocalyps waarbij oeroude god Gozer – die er uit ziet als een typische jaren ’80 ‘hot chick’ – de mensheid wil vernietigen.

Tien dingen die je wellicht nog niet wist:

01) De film zou aanvankelijk Ghost Smashers gaan heten. Toen de titel Ghostbusters werd gekozen, moest daar een bedrag voor worden afgetikt aan de Filmation-studio, die in 1975 een live-action serie hadden gemaakt genaamd The Ghost Busters. Toen de Ghostbusters-film aansloeg, haalde Filmation die zelfde titel weer van stal om er een tekenfilm (die niks met de populaire spelfilm te maken had) rond te maken.

02) Het groene spookje Slimer (uit de beruchte hotelscène) had aanvankelijk geen naam. Op de set werd de prop die voor het spook werd gebruikt ‘Onion Head’ genoemd en het was het publiek dat het spook uiteindelijk zijn naam gaf. Pas in tekenfilmserie The Real Ghostbusters werd zijn naam écht bekend.

03) Misschien zelfs bekender dan de film, is de door Ray Parker Jr. gezongen titelsong. Huey Lewis zag de hit met lede ogen aan, want vond het te veel op zijn eigen I Want A New Drug lijken. Zit wat in overigens en er is buiten de rechtszaal om een deal gesloten. Ironisch genoeg was Lewis ook gevraagd om een themanummer te schrijven voor de film. Hij had daar geen interesse in.

04) Halverwege de film zie je een krant met daarin een foto van de Ghostbusters in actie. Allemaal leuk, maar die foto is een shot dat je pas aan het eind van de film daadwerkelijk ziet. De krant is dus óók al paranormaal door foto’s uit de toekomst af te drukken.

05) Het hoofdkwartier van de Ghostbusters staat daadwerkelijk in de New Yorkse wijk TriBeCa en wordt gebruikt door de brandweermannen van Hook & Ladder No. 8 Firehouse, die rond Halloween nog wel eens het Ghostbusters-logo ophangen.

06) Acteur William Atherton, die vervelende ambtenaar Walter Peck in Ghostbusters, is nog vele jaren ná de filmrelease uitgescholden en zelfs in elkaar gemept door mensen die het verschil tussen acteur en personage niet konden onderscheiden.

07) Dan Akroyd had eigenlijk Blues Brothers-maatje John Belushi in gedachten bij het schrijven van het karakter Peter Venkman. Belushi wisselde echter het tijdelijke voor het eeuwige tijdens het schrijfproces en dus maakte Bill Murray de rol al improviserend met eigen teksten iconisch.

08) Porno-acteur Ron Jeremy is te zien in de film. Niet eens als ‘cameo’, maar toen nog gewoon als figurant.

09) In het originele script zou boze geest Gozer meerdere enorme wezens aansturen. Er was echter geen budget om heel vel reusachtige snoodaards in de film op te nemen, dus werd gekozen voor ‘slechts’ Stay Puft Marshmallow Man. Voor het moment dat deze wordt verslagen, zijn vele liters scheerschuim gebruikt.

10) De door Ernie Hudson gespeelde Winston Zeddemore is altijd ‘de Ghostbuster die er niet helemaal bij hoorde’ gebleven. Hij stond niet op de originele poster van de film en nu Vinyl Sugar een lijn met actiefiguren uitbrengt… Juist, schittert hij ook door afwezigheid. Arme Ernie!

GHOSTBUSTERS – vanavond, RTL 7, 23:30 uur

Reacties

Reacties