Top 5: Gastrollen in The Simpsons

By  |  0 Comments

Omdat we bij Supergeeks.nl dol zijn op lijstjes, presenteren we iedere week een top 5 over aan superhelden gerelateerde zaken. Deze week: vijf gastrollen uit The Simpsons.

Dinsdag werd bekend dat actrice Carice van Houten een stemmetje gaat inspreken voor de tekenfilmserie The Simpsons. Van Houten leent haar stem aan Annika Van Houten, het nichtje van Barts nerdy maatje Milhouse Van Houten, die van Nederlands-Deense afkomst is. De aflevering wordt op 3 mei in de VS uitgezonden.

Nu waren er al legio van acteurs en beroemdheden die Carice van Houten voorgingen om een stemmetje in te spreken voor de The Simpsons. Soms eenmalige en vergeten bijrollen, terwijl anderen geregeld terugkeerden vanwege de populariteit van hun karakter. Zo verzorgde stemacteur Phil Hartman in 52 afleveringen stemmen van additionele karakters als Troy McClure.

De eerste gastacteur was acteur Sam McMurray, vooral bekend uit de serie The King Of Queens, die in de eerste aflevering een stem gaf aan Worker Drone. In datzelfde jaar was zanger Tony Bennett de eerste celebrity die zichzelf speelde in de serie. Anne Hathaway, Jackie Mason en Kelsey Grammer wonnen zelfs Emmy Awards voor hun bijdrages.

Record
Volgens het Guinness Book Of World Records is The Simpsons, dat onlangs zijn 25e jubileum vierde, niet alleen de langstlopende animatieserie ooit, maar ook de televisieserie met de meeste gastrollen. In oktober stond de teller zelfs al op 657, waaronder wereldsterren als Paul McCartney, U2, Red Hot Chili Peppers en Daniel Radcliffe.

Enkele gedenkwaardige personen die een bijdrage leverden aan de serie waren Stephen Hawking (vier keer als zichzelf), Tony Blair, Buzz Aldrin, Glenn Close (als Homers moeder Mona Simpson), Jon Lovitz (negen keer, waarvan drie keer als Jay Sherman uit The Critic), Leonard Nimoy en Michael Jackson, die als John Jay Smith op de aftiteling stond.

supergeekscirkel_Bart_Simpson_Santa's_Little_Helper5. Alle dieren
stemacteur: Frank Welker

In de jaren ’70 en ’80 was Frank Welker een van de sterren van de zaterdagochtend, want hij sprak de stemmen in van populaire tekenfilmfiguren als Fred Jones uit Scooby-Doo, Where Are You!, Dr. Claw uit Inspector Gadget, Slimer en Ray Stantz in Ghostbusters en Jabberjaw. Tussen 1991 en 2002 kwamen alle dierengeluiden uit The Simpsons uit zijn keel, waaronder die van Snowball II en Santa’s Little Helper.

supergeekscirkel_bleeding_gums_murphy4. Bleeding Gums Murphy
stemacteurs: Ron Taylor, Daryl Coley

In de serie zelf is de jazzsaxofonist Bleeding Gums Murphy al enige tijd overleden (hij ruimde weinig ceremonieus en off-screen het veld, waarna zijn plotse overlijden tussen neus en lippen door werd gemeld), maar hij was de eerste noemenswaardige bijrol in de serie (in aflevering 2) en de muzikale inspiratiebron voor Lisa Simpson. De eerste en laatste keer werd zijn stem ingesproken door musicalacteur Ron Taylor.

supergeekscirkel_fat_tony3. Fat Tony
stemacteur: Joe Mantegna

Een van de vaakst terugkerende stemacteurs is Joe Mantegna, bekend van zijn rollen uit films als Three Amigos, The Godfather Part III en in de CBS-serie Criminal Minds. Vanwege zijn Italiaanse achtergrond bleek hij de perfecte persoon te zijn om de stem in te spreken van lokale maffiabaas Fat Tony, die voor het eerst opduikt in seizoen 3 (najaar 1991). In die aflevering speelt hij ook zichzelf die Fat Tony nadoet.

supergeekscirkel_lionel_hutz2. Lionel Hutz
stemacteur: Phil Hartman

In het tweede seizoen van de serie maakt de familie Simpson kennis met de stuntelende advocaat Lionel Hutz, wanneer Bart wordt aangereden door Mr. Burns. In dezelfde aflevering wordt ook de derderangs dokter Nick Riviera geïntroduceerd (vaste stemacteur Hank Azaria). Hutz wordt vanwege zijn lage prijs vaak ingehuurd door de familie, maar hij faalt altijd. Stemacteur Phil Hartman overleed in 1998.

supergeekscirkel_Sideshow_Bob1. Sideshow Bob
stemacteur: Kelsey Grammer

Toen het eerste seizoen van The Simpsons in 1990 startte, maakte Kelsey Grammer nog deel uit van de cast van de comedyserie Cheers. Drie jaar later zou zijn karakter Frasier Crane een eigen spin-offserie krijgen, maar in de tussentijd had Sideshow Bob zijn reputatie in Springfield al gevestigd door zijn pogingen om Bart Simpson te vermoorden. David Hyde Pierce (Niles Crane uit Frasier) speelde zijn broer Cecil.

Reacties

Reacties