Top 5: Minihelden

By  |  0 Comments

Omdat we bij Supergeeks.nl dol zijn op lijstjes, presenteren we iedere week een top 5 over geeky zaken. Deze week krimpen we mee met Ant-Man en bekijken we vijf andere legendarische krimpfilms.

Krimpen is een gegeven waar in films, strips, tv-series en literatuur vaak naar terug wordt gegrepen. Op een of andere manier vinden wij mensen het dus een interessant gegeven dat er hele kleine mensjes kunnen zijn. Van boeken als Erik (Of Het Klein Insectenboek) tot Gulliver’s Travels of van superhelden als Ant-Man en The Atom tot een alom vertegenwoordigd (boek, films, tekenfilms, strips) fenomeen als Alice In Wonderland, krimpen is een van de normaalste zaken van de wereld.

Als je droomt dat je krimpt, suggereert dit volgens droomdeskundigen overigens dat het je aan zelfvertrouwen en eigenwaarde ontbreekt. het kan ook schaamte of onbelangrijkheid betekenen. Mooi is da. Bij het samenstellen van de top 5 van deze week hebben we keuzes moeten maken. Want er was te veel aanbod. Zodoende vielen tekenfilms als Vrouwtje Theelepel, Nils Holgersson en zelfs The Incredible Shrinking Turtles af.
SHRUNK001

We hebben er – in navolging van het bioscoopavontuur van Ant-Man – voor gekozen om alleen filmversies te behandelen en dat leverde ons volgende lijstje op.

05_DollPeople05) Attack of the Puppet People (1958)

Bizarre film over een groep mensen die door een snoodaard met wrede plannen wordt verkleind tot popformaat om zo een semi-levende poppencollectie te vormen. De titel is dan ook enigszins misleidend. Die arme gekrompen hoofdpersonen vallen helemaal niet aan, die zijn verdorie aangevallen. Maar ja, ‘Attack’ klonk in de fifties zo lekker.

04_FantasticVoyage04) The Fantastic Voyage (1966)

Baanbrekend in 1966, sciencefiction over een wetenschapper die bijna dodelijk wordt getroffen en een groep collega’s die krimpt en zijn bloedbaan in gaat om zijn hersens van binnenuit te repareren. Grootste bedreiging is – naast de onvermijdelijke mol in het team – de tijd, ze blijven niet al te lang klein…

03_Innerspace03) Innerspace (1988)

Over een soldaat die krimpt en een lichaam in gaat en… Hee, wacht eens even! Dat klinkt bekend! Zeker, de film heeft dan ook The Fantastic Voyage als inspiratiebron. In plaats van een wetenschapper, is nu een door Martin Short gespeelde supermarktmedewerker de pineut. Dat vonden we leuk toen.

02_Honey02) Honey I Shrunk The Kids (1989)

Olijke familiekomedie van Disney, waarin Rick Moranis als uitvinder zijn kroost verkleint. Vrijwel iedereen die ion de jatten ’80 groot werd zal met warme gevoelens aan de film terugdenken en met name aan de scène dat een van Moranis’ koters in een bak melk met ontbijtgranen is beland en opgegeten dreigt te worden.

02_SHrinkingman01) The Incredible Shrinking Man (1957)

De enige echte, de eerste die voor het oog van de camera kromp. De zwartwit-film is gebaseerd op het boek The Shrinking Man van Richard Matheson en heeft niet alleen omdat hij de eerste was een cultstatus gekregen. De film houdt anno 2015 prima stand, onder meer ook vanwege de de effecten (baanbrekend voor die tijd) en vooral ook het grimmige einde.

Reacties

Reacties

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>