Top 5: Super-Swiebertjes

By  |  0 Comments

Omdat we bij Supergeeks.nl dol zijn op lijstjes, presenteren we iedere week een top 5 over aan popcultuurgerelateerde zaken. Deze week vijf superheld- en sciencefictionacteurs die te maken kregen met het Swiebertje-effect.

Het Swiebertje-effect heeft zijn naam te danken aan Joop Doderer, de Nederlandse acteur die ooit furore maakte als landloper Swiebertje en vervolgens de rest van zijn leven altijd maar weer aan die rol herinnerd werd. Hoe het internationaal heet, dat weten we niet. Maar er zijn een aantal acteurs uit iconische films en series die er over mee kunnen (of konden) praten.

05)WEST05) Adam West
In de jaren zestig kroop West in het spandexpakje van Batman. Het zat toen al iets te strak, maar hij kwam er nooit meer helemaal uit. Zodoende is West vooral in de marge blijven hangen, met voornamelijk stemrolletjes in cartoons omdat hij bij audities voor ‘live action’-films altijd aan Batman herinnerd bleef worden. Met zijn droge gevoel voor humor, sijpelt Batman daarin nog steeds door.

04)GELLAR04) Sarah Michelle Gellar
In 2003 zakte Sunnydale weg in een groot hellegat de aarde in. Tijd voor Sarah Michelle Gellar om ook naast de destijds al iconisch geworden rol van Buffy The Vampire Slayer haar vleugels uit te slaan. Twaalf jaar later ziet de wereld haar nog stééds voornamelijk als vampierjager Buffy. Net als Adam West is ze nu tot het inspreken van stemrolletjes overgegaan.

03)FERRIGNO03) Lou Ferrigno
Met zo’n lichaam en zo’n hoofd kom je natuurlijk niet heel ver als acteur, maar Lou Ferrigno deed wel zijn best. Toch bleef de bodybuilder voor iedereen altijd maar The Hulk. Daar heeft hij zich nu bij neergelegd en hij heeft het groene gevaarte omarmd. Wie nu Hulk in de twee Avengers-films voorbij ziet stuiteren, hoort daarbij het stemgeluid van Ferrigno.

02)REEVE02) Christopher Reeve
Snel, noem één andere film of serie waaruit je Christopher Reeve kent? Juist, de goede man was vergroeid aan het rood-blauwe superpakje waarmee hij in 1978 voor het eerst over de bioscoopschermen vloog. Zijn noodlottig ongeval stokte zijn acteercarrière, maar iconisch genoeg kwam hij vanuit zijn rolstoel wel weer in beeld voor tv-serie Smallville. Juist, over Supermans jonge jaren.

01)DANIELS01) Anthony Daniels
Het ultieme voorbeeld van een acteur die écht nooit meer los is gekomen van zijn rol en het doet je afvragen of hij dat überhaupt wel wil. Sinds hij in 1977 de eerste woorden in de Star Wars-reeks sprak, heeft hij het pak van gouden robot C-3PO nimmer meer verlaten. Hoorspelen, games, tekenfilms, commercials en uiteraard alle films, Daniels ís C-3PO en heeft er een fulltime baan aan.

Reacties

Reacties

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>