Top 5: Tekenfilmtunes uit de jaren ‘90

By  |  0 Comments

Omdat we bij Supergeeks.nl dol zijn op lijstjes, presenteren we iedere week een top 5 over aan superhelden gerelateerde zaken. Deze week: tekenfilmtunes uit de jaren ’90.

Sinds 1999 wordt tussen Eerste Kerstdag en Oudejaarsavond de fameuze Top 2000 uitgezonden op NPO Radio 2. De lijst is gevuld met popklassiekers en recente hits, maar nooit eerder stond er een themanummer uit een tekenfilmserie in de ‘lijst der lijsten’ genoteerd. Dankzij Nederlandse Pokémon-fans komt daar nu verandering in.

Door middel van een succesvolle actie op Facebook staat de zanger Jason Paige voor het eerst in de Top 2000 met Gotta Catch ‘Em All, de officiële themesong van de eerste Pokémon-reeks uit het einde van de jaren ’90. Een mooie prestatie, maar is de Pokémon-tune het summum van de tekenfilmintrofilmpjes uit de jaren ’90?

Gotta Catch ‘Em All bevat alle clichés die televisietunes van in Japan geproduceerde tekenfilms aan het einde van de twintigste eeuw hadden: gierende gitaren, energieke vocalen en blikkerige synthesizerklanken. Jason Paige zette daarmee de traditie voort die een decennium eerder gestart is met series als M.A.S.K. en Transformers.

SpongeBob
De Pokémon-tune mag dan exemplarisch zijn voor veel geanimeerde actieseries in die periode en als soundtrack gelden voor de jeugd van talloze millennials, maar de schreeuwerige muziekproductie klinkt met de oren van nu tamelijk gedateerd. Het is één van de weinige nummers uit de lijst die niet op single verscheen, in tegenstelling tot de tune van SpongeBob Squarepants.

Welke tekenfilmtunes uit de jaren ‘90 zouden wat ons betreft in de Top 2000 mogen prijken? Hieronder de top 5, waarbij we aanmerken dat de betreffende series voor het eerst tussen 1990 en 1999 op tv zijn uitgezonden. Tunes van langlopende series als The Simpsons (1989) en Teenage Mutant Ninja Turtles (1987-1996) worden dus niet meegerekend.

supergeekscirkel_ren_stimpy5. The Ren & Stimpy Show
(1991-1995)

Één van de meest eigenzinnige en eigenaardige tekenfilms uit de eerste helft van de jaren ’90 was The Ren & Stimpy Show, over een astmatische chihuahua en een dikke kat. De pilotaflevering startte met Big House Blues (later de eindtune), al werd die gauw vervangen door het instrumentale rockabillynummer Dog Pound Hop.

BELUISTER THEMESONG

supergeekscirkel_animaniacs4. Animaniacs
(1993-1998)

Na het succes van Tiny Toons, een tekenfilm rondom jongere versies van karakters uit de Loony Tunes-stal, ging Warner opnieuw in zee met Steven Spielberg. De chaotische, door Richard Stone en Tom Ruegger geschreven tune van Animaniacs won een Emmy Award. Stone componeerde ook de muziek van Pinky and The Brain.

BELUISTER THEMESONG

supergeekscirkel_south_park3. South Park
(1997-heden)

Omdat de serie al zolang wordt uitgezonden, wordt South Park zelden tot tekenfilms uit de nineties geschaard, al werd het vanwege zijn controversiële aard destijds als opvolger van The Simpsons en Beavis & Butt-Head gezien. De band Primus maakte de South Park-tune, waarin zanger Les Claypool wordt bijgestaan door karakters uit de show.

BELUISTER THEMESONG

supergeekscirkel_bucky_o'hare2. Bucky O’Hare And The Toad Wars
(1991-1992)

De groene ruimtehaas Bucky O’Hare werd eind jaren ’70 al bedacht door Larry Hama en Michael Golden, maar verscheen pas voor het eerst in Echo Of Futurepast #1, in mei 1984. Het duurde nog zeven jaar eer Bucky op tv te zien was en na één seizoen was hij al verdwenen. De tune, die de hele serie in een minuut samenvat, is ons bijgebleven.

BELUISTER THEMESONG

supergeekscirkel_batman1. Batman: The Animated Series
(1992-1995)

Warner Bros. bracht in 1992 een gloednieuwe tekenfilmserie van The Dark Knight op de buis, die voortbouwde op de grimmige sfeer van Tim Burtons Batman-films en de impressionistische tekenstijl van Frank Miller. De orkestrale inleiding van de serie, gecomponeerd door Danny Elfman, had precies de juiste, onheilspellende toon.

BELUISTER THEMESONG

Reacties

Reacties

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>