Top 5: The Force echoot door in nieuwe Star Wars-trailer

By  |  0 Comments

Zo, daar zijn we weer! Supergeeks.nl pakt vanaf vandaag weer op de oude voet door. Als er na enige tijd afwezigheid iets niet is veranderd, dan is het wel dat we dol op lijstjes zijn. Zodoende vanaf nu weer iedere week iedere week een top 5 en vandaag kan die niet anders dan over de The Force Awakens trailer gaan.

De trailer van Star Wars: The Force Awakens, die vannacht is gepresenteerd, is er eentje om door een ringetje te halen. In net iets meer dan twee minuten weet deze meer Star Wars-gevoel van het scherm te laten spatten dan de drie prequel-films gezamenlijk wisten op te roepen. Voor de volledigheid, bij deze. Voor wie ‘m nog niet heeft gezien en dat zijn er weinig. De teller staat op ruim 12 miljoen views inmiddels, binnen 24 uur.

Wat maakt dat het allemaal zo vertrouwd aanvoelt? In ieder geval het feit dat alles zo vreselijk herkenbaar is en we het in feite ook allemaal eerder hebben gezien. Regisseur J.J. Abrams heeft heel duidelijk de richtlijn van Star Wars-bedenker George Lucas gevolgd door de films als het ware een echo van elkaar te laten zijn. Waar Lucas zelf de echo wel liet zien in de prequels, maar het gevoel daarbij volledig wegpoetste in de computer, klopt het in de nieuwe film (of tenminste, in de trailer) wél. Hier vijf heel duidelijke echoes.

05) De verdrietige prinses
05_Leia
Ach gut, de door Carrie Fisher gespeelde Leia Organa (geen idee of ze in deze film nog steeds prinses is) heeft het maar zwaar. Verlies valt haar immer ten deel. Eerst al haar ouders (Episode III), dan haar thuisplaneet (Episode IV) en uiteindelijk – al is het maar tijdelijk – de liefde van haar leven (Episode V). Terwijl ze hem ingevroren ziet worden, huilt ze uit op de harige bast van wookie Chewbacca. In The Force Awakens gebeurt er weer iets dramatisch. Gefluisterd wordt dat het ditmaal de wookie is die het loodje legt. En dan is het Han Solo (Harrison Ford) die troost biedt.

04) De eenling op een woestijnplaneet
04_Sunset
De protagonist van de allereerste Star Wars was Luke Skywalker (Mark Hamill) een eenzame jongen op een woestijnplaneet die droomde van een groots en meeslepend leven elders in het heelal. Maar hij zat verdorie vast in die dodelijk saaie zandbak. Het was voor menig jongeling die opgroeide in een slaperig dorpje of een saaie voorstad een metafoor die maar al te goed op het eigen leven was toe te passen. De komst van de intergalactische strijd richting zijn planeet startte een spannend leven tussen de sterren. Deze film lijkt hetzelfde stramien te volgen, maar dan met een vrouwelijke hoofdpersoon. We zien (en horen) de door Daisy Ridley gespeelde Rey mijmeren als ze een ruimteschip van een stoffige zandplaneet ziet vertrekken dat ze een nobody is. Dat gaat uiteraard maar al te snel veranderen als er een intergalactische… Enfin…

03) De penibele situatie
03_Hands
Han en Chewie met de handen omhoog en Han met een gezicht waarvan je weet dat ze in no-time weer uit dat lastige parket zullen geraken. Waar zagen we dat toch eerder? Oh ja, tussen de bomen van de bosmaan van Endor in Return Of The Jedi.

02) De ontploffende brug
02_Explosion
Terwijl de rebellen op die maan van Endor in dat lastige parket zaten, vond rondom een hevige strijd plaats tussen de in de val gelokte rebellenvloot en de schepen van het keizerrijk. Een onfortuinlijke rebellenpiloot boort na te zijn getroffen zijn A-Wing pardoes de brug van de Super Star Destroyer Executor in. Daarmee verliest hij zijn leven, maar brengt hij de keizerlijke vloot ernstige schade toe. In de trailer zien we dat er ruim drie decennia later gewoon weer heel vertrouwd ‘iets’ in een brug crash, dan wel ontploft.

01) Siths met superwapens
01_Stardestroyer
Weer een shot vanaf een brug. Eentje die zonder al te veel fantasie laat zien dat de geschiedenis zich herhaalt. Was het in de originele trilogie nog tot tweemaal toe een Death Star die als ‘planeet vernietigend wapen’ voor hoofdpijn zorgde bij de rebellen, is het inj The Force Awakens de zogenaamde Starkiller Base. Wat dat ding precies is en kan, is nog de vraag. De naam doet echter vermoeden dat er ditmaal gewoon hele sterren uitgeschakeld direct kunnen worden. Tandje heftiger dus en stukken efficiënter dan losse planeten wegblazen. Maar het beeld van een Sith die vanaf de brug van een ruimtefregat uitkijkt over die allesverwoestende creatie, dat blijft gewoon volledig hetzelfde.

Star Wars: The Force Awakens draait vanaf 16 december in de bioscoop. De voorverkoop daarvan is inmiddels begonnen en loopt storm.

Reacties

Reacties