Top 5: Tv-series gebaseerd op games

By  |  0 Comments

Omdat we bij Supergeeks.nl dol zijn op lijstjes, presenteren we iedere week een top 5 over aan superhelden gerelateerde zaken. Deze week: vijf tv-series gebaseerd op computerspellen.

Vorige week maakte Netflix bekend bezig te zijn met de pre-productie voor een actieserie gebaseerd op de populaire videogamereeks The Legend Of Zelda. De aankondiging volgt 25 jaar nadat de eerste (en enige) tekenfilmserie van het computerspel werd uitgezonden, destijds als onderdeel van The Super Mario Bros. Super Show.

Link en Princess Zelda doken daarna nog op in de tekenfilmserie Captain N: The Game Master, een van de weinige op computerspellen gebaseerde televisieseries die in Nederland werd uitgezonden. Naast de geanimeerde avonturen van de mascottes van Nintendo en Sega, kregen andere bekende gamekarakters amper screentime.

Toch waren er al sinds het begin van de jaren ’80 tekenfilms rondom populaire computerspellen te zien op de Amerikaanse televisie. Hanna-Barbera, dat eerder karakters als Yogi Bear, The Flintstones, The Jetsons en Scooby-Doo op de buis bracht, produceerde in 1982 de tekenfilmserie Pac-Man, naar de gelijknamige arcadegame uit 1980.

Tegenhanger
Pac-Man was een enorm succes en ook de voor ABC gemaakte tekenfilmserie deed het goed. Zo goed zelfs dat concurrent NBC de studio Ruby-Spears Productions (opgericht door twee voormalige werknemers bij Hanna-Barbera) de opdracht gaf om een tegenhanger te produceren. Dat werd Saturday Supercade, dat van 1983 tot 1985 te zien was.

Saturday Supercade was bijzonder omdat het karakters van diverse fabrikanten bevatte, waaronder Q*Bert, Space Ace, Pitfall Harry uit Pitfall!, de kikker uit Frogger, Super Mario en Donkey Kong. De cast bestond uit stemacteurs als Nancy Cartwright (Bart Simpson), Peter Cullen (Optimus Prime) en Pat Fraley (BraveStarr, Krang).

Vertaald
Softwarefabrikant Namco wist na het succes van Pac-Man nog een tekenfilmserie te produceren die losjes gebaseerd was op het racespel Pole Position en Pac-Man kreeg in 2014 zelfs een cgi-serie bij Disney XD. In de tussenliggende jaren zijn er tientallen games naar het scherm vertaald, met wisselend succes en soms beperkt bereik.

In de jaren ’90 werd de toon van de animatieseries donkerder, veelal vanwege de populariteit van vechtspellen als Street Fighter en Mortal Combat. Mega Man kreeg meerdere televisieseries en Japanse animeproducenten legden zich gaandeweg meer toe op series die gebaseerd waren op fantasy- en sciencefictionspellen. Maar wat zijn volgens ons de klassiekers?

supergeekscirkel_kid_icarus5. Captain N: The Game Master
(september 1989 – oktober 1991)

Kevin Keene alias Captain N verscheen voor het eerst in het tijdschrift Nintendo Power. Randy Studdard bedacht het concept en tussen 1989 en 1991 werd Captain N: The Game Master uitgezonden bij NBC (op RTL4 in Nederland). Captain N zat zelf niet in een game, maar de serie bevatte wel karakters uit onder meer Mega Man, Kid Icarus, Castlevania en Metroid (Mother Brain, met de stem van Four Tops-zanger Levi Stubbs).

supergeekscirkel_pikachu4. Pokémon
(april 1997 – heden)

Hoewel Pokémon door velen als de zoveelste hype werd gezien in het decennium van buitenproportionele rages als Teenage Mutant Ninja Turtles en Mighty Morphin Power Rangers, is Nintendo’s franchise een langdurig succes gebleken. De tekenfilmserie is momenteel aan zijn zeventiende seizoen bezig in Japan en telt ruim 860 afleveringen: meer dan The Simpsons en South Park bij elkaar opgeteld.

supergeekscirkel_earthworm_jim3. Earthworm Jim
(september 1995 – december 1996)

De Amerikaanse animator Doug TenNapel werkte aan gameversies van The Ren & Stimpy Show, Jurassic Park en The Jungle Book voor de Sega Mega Drive voor hij in 1994 Earthworm Jim bedacht. Samen met curieuze vijanden als Queen Slug-For-A-Butt, Psy-Crow en Bob The Killer Goldfish was de heroïsche worm twee seizoenen op televisie te zien. Dan Castellaneta (Homer uit The Simpsons) sprak Jims stem in.

supergeekscirkel_sonic_the_hedgehog22. Sonic The Hedgehog
(september 1993 – december 1994)

In Nederland zagen kinderen de avonturen van ‘The Blue Blur’ bij Telekids, in de vrolijke serie Adventures Of Sonic The Hedgehog. Producent DiC Entertainment (ook verantwoordelijk voor tekenfilmseries van Super Mario, Captain N, Captain Planet en Inspector Gadget) maakte tegelijkertijd een serieuzere serie voor ABC. In beide series spreekt Jaleel White (Steve Urkel uit Family Matters) de stem van Sonic in.

supergeekscirkel_super_mario1. The Super Mario Bros. Super Show
(september 1989 – december 1989)

De loodgieters uit de Nintendo-stal zijn mogelijk de meest iconische figuren die de game-industrie heeft voortgebracht en hun tv-show heeft een cultstatus verworven, vooral vanwege de grotendeels geïmproviseerde live-actionscènes van oud-worstelaar Lou Albano (Mario) en Danny Wells (Luigi). Albano en Wells gaven tevens de tekenfilmkarakters hun stemmen. In deze show werd ook de Zelda-serie vertoond.

Reacties

Reacties

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>