TV-tip: Iron Man, de échte man van staal

By  |  0 Comments

Superhelden hebben tegenwoordig allemaal hun bagage en gaan daar onder gebukt. Toch zijn er uitzonderingen op de regel. De vrolijkste flierefluiter in de groep is ‘self made hero’ Iron Man, de échte man van staal, die vanavond op RTL 5 de nacht inluidt.

Uiteraard heeft de door Robert Downey Jr. gespeelde Tony Stark ook zo zijn dingetjes. Echter, Robert Downey Jr. geeft de wapenhandelaar een lichtheid mee die aanstekelijk is en draagt de film met een nonchalance die helemaal bij het karakter past. Stark is typisch zo’n wapenmaker die geen verantwoordelijkheid wil nemen voor hetgeen mensen doen met de wapens die hij produceert. Totdat hij tijdens een ‘promotripje’ door Afghanistan door zijn eigen wapens dodelijk gewond raakt en gevangen wordt genomen door Afghaanse rebellen. Die bevestigen een magneet aan zijn borstkas die er voor moet zorgen dat de granaatscherven in zijn lichaam zijn hart niet bereiken.

Charme
Vervolgens dwingen ze hem om voor hen een superwapen te maken. Dat superwapen maakt hij. Het is een ijzeren pak, waarmee hij een soort Archie (wie is er nog oud genoeg om robot Archie te herinneren?) lijkt. Een wapen waarmee hij weet te ontsnappen. Eenmaal thuis verfijnt hij het pak en besluit hij daarmee goed te maken wat hij met al zijn wapenproducties ooit heeft misdaan. Och ja. Op papier lijkt dat nobel. Maar gespeeld door Downey blijft Tony Stark gewoon een kwajongen die met dure speeltjes in de weer is, dat is nu juist de charme van de film. Deze neemt zichzelf geen moment serieus. Dat maakt Iron Man als filmpersonage oprecht leuk.

De eerste, de beste
De visuele effecten doen vervolgens de rest. Ze zorgen voor een spektakel dat zelfs mensen die niet van superheldenfilms houden geamuseerd houdt. Naast Downey is in de allereerste Iron Man-film, vanavond op televisie, ook Gwyneth Paltrow als Starks hondstrouwe docht pittige assistente Pepper Potts erg goed op dreef en is Jeff Bridges onherkenbaar vilein. Inmiddels staan er al drie Iron Man-films op de teller en is het personage ook in beide tot nu toe verschenen Avengers-films van groot belang een wordt hij in de steeds grimmiger wordende Marvel-films een spil in Captain America: Civil War. Al die films maken Stark steeds minder frivool. Daardoor blijft de ijzersterke eerste kennismaking met deze held vooralsnog de beste.

IRON MAN, vanavond 22:10 – 00:50 uur, RTL 5, ****

Reacties

Reacties

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>