Tv-tip: Transformers: Dark Of The Moon

By  |  0 Comments

Vanavond wederom Transformers op televisie. Ditmaal de derde film in de Transformers-franchise. Transformers: Dark Of The Moon is alles wat je inmiddels wel weet en verwacht van een Michael Bay-film. Toch is ‘ie zeker niet de slechtste ooit.

Hoe doet regisseur Michael Bay het toch? Elke keer weer levert hij binnen de Transformers-reeks weer een film af waarvan je na afloop denkt ‘verdorie, plank wéér misgeslagen’. Bij de volgende ben je dan vervolgens stiekem toch weer benieuwd. Het zal ongetwijfeld te maken hebben met de in basis interessante gegevens waar hij mee rotzooit. Dark Of The Moon is ook zo’n goed verzonnen, maar uiteindelijk zwalkend uitgewerkt concept.

In deze derde Transformers-film blijkt dat de NASA de allereerste reis naar de maan in de jaren zestig heeft opgetuigd in opdracht van president Kennedy, om aan de donkere zijde van de maan een neergestort ruimteschip te onderzoeken. Het schip. De Ark, blijkt van Cybertron afkomstig en bevat (maar weer eens) een wapen die de strijd tussen Autobots en Decepticons voorgoed kan beslechten. Dit in de vorm van pilaren die een ruimtebrug kunnen bouwen.

Ach, het doet er ook allemaal niet toe. Resultaat is natuurlijk weer een epische finale waarin en wereldstad (ditmaal Chicago) het moet ontgelden en waarbij explosies en kletterend staal de hoofdmoot vormen. Dat gezegd, Transformers: Dark Of The Moon is absoluut een stap voorwaarts als je ‘m naast voorganger Transformers: Revenge Of The Fallen legt. De onderlinge verhoudingen tussen de robots zijn beter uitgewerkt en dat maakt dat met name een scène rond de in de Ark gevonden Autobot Sentinel Prime en Autobot Ironhide tamelijk schokkend.

Zwakste schakel zijn ook ditmaal weer de menselijke acteurs. Van het ADHD-acteerwerk van Shia LaBeouf tot het non-acteren van Rosie Huntington-Whiteley en het volledig misplaatst zijn van Patrick Dempsey, het werkt gewoon als een rem op het geheel. Je vraagt je tegelijk ook af wat acteerkanonnen als een op de automatische piloot draaiende Frances McDormand en een schmierende John Malkovich in deze film doen. Zal ongetwijfeld een vette cheque geweest zijn.

Voor de liefhebbers nog wat stemmentrivia. Leonard Nimoy verzorgt in deze film de stem van Sentinel Prime. Het is niet zijn eerste Transformers-klus. In Transformers: The Movie uit 1986 verzorgde hij het stemwerk van Galvatron, de gereïncarneerde/herbouwde Megatron. Magatron had in die film (net als in de originele cartoonserie) een door Frank Welker verzorgde stem. Frank Welker doet in Transformers: Dark Of The Moon niet de stem van Megatron (dat doet Hugo Weaving), maar wel – eveneens net als vroeger – Soundwave en Shockwave. Frank Welker nam na de Transfomers-animatiefilm in de tv-serie de stem van Galvatron over van Nimoy. In Transformers: Age Of Extinction, die vorig jaar in e bioscopen draaide, is het alsnog weer Welker die de stem van Galvatron doet.

Hoe dan ook, vanavond Transformers: Dark Of The Moon dus. Op RTL5. Waar gisteren Revenge Of The Fallen te zien was. Wat kan je er van zeggen. Geen hoogvlieger, zeker ook niet de slechtste in de reeks. Dus wie zo vlak voor het begin van de werkweek het verstand op nul wil zetten, kan dat gewoon zonder problemen een uur of drie (ja, echt) doen.

Transformers: Dark Of The Moon, vanavond 20:00-23:05 uur, RTL5, **1/2

Reacties

Reacties

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>