Tv-tip: X-Men Origins: Wolverine

By  |  3 Comments

In X-Men Origins: Wolverine is te zien hoe de meest populaire superheld aller tijden zo is geworden als hij is. Maar de geschiedenis van Wolverine is nog een stuk onstuimiger dan de film doet vermoeden. Hij was bijna een stille dood gestorven!

Populairste superheld aller tijden? En Batman dan? Of Superman? Spider-Man? Tsja, die bijten in het stof. Tenminste, als we de stemrondes uit het magazine Wizard mogen geloven. De lezers van dit blad over striphelden kozen Wolverine in 2008 tot nummer 1 in de ‘Top 200 Comic Book Characters of All Time’. Dat is ook niet gek. Want de norse, sigarenkauwende en praktisch onverwoestbare man met een onduidelijke levensloop is typisch zo’n held die net buiten de maatschappij staat. Derhalve eenzaam, maar tegelijk zo cool is dat hij erg interessant materiaal voor de dames is. Daar kunnen veel striplezers zich natuurlijk wel in vinden. En filmkijkers ook. En dan hebben we het nog niet eens over de klauwen die uit zijn handen schieten gehad.

Klauwen
De wereld maakte in oktober 1974 voor het eerst kennis met Wolverine. Hij dook op in een Hulk-aflevering als Canadese ‘speciale agent’. Hij zag er met zijn gele pakje en malle hoofddeksel een beetje vreemd uit. Maar de klauwen waren er al en die maakten dusdanige indruk, dat Wolverine terug mocht komen in andere strips. Aanvankelijk in nog drie Hulk-delen en daarna, na een afwezigheid van enkele maanden, als onderdeel van het stripheldenteam X-Men in Giant Size X-Men #1.

Agressieve vorm
Hierin heeft zijn gele pak en masker een meer agressieve vorm gekregen. Dat werd decennia lang het uniform waarin hij te zien was als onderdeel van de X-Men. Dat masker was overigens een foutje van tekenaar Gil Kane. Die had de voorkant van het stripboek getekend en had daarbij niet goed opgelet hoe het oorspronkelijke masker er in 1974 had uitgezien. Men vond zijn aanpassing zo sterk, dat die vervolgens volledig is doorgevoerd in het karakterontwerp.

Donkerder
Opvallend genoeg was Wolverine bij de tekenaars van de X-Men strips niet zo heel geliefd. Eind jaren ’70 werd er zelfs aan gedacht om hem langzaam maar zeker uit de reeks te laten verdwijnen. Het was de Canadese stripmaker John Byrne die zich hard maakte voor Wolverine’s voortbestaan. Hij zag niet graag een ‘mede-Canadees’ uit de comics verdwijnen. Byrne paste het uniform van Wolverine aan door het wat donkerder te maken.

Japanse saga
Ongeveer tegelijkertijd begonnen andere striptekenaars (onder meer de van Sin City en 300 bekende Frank Miller) avonturen van Wolverine op te tekenen die zich buiten zijn tijd als lid van de X-Men afspeelden. Vooral de saga rondom Wolverines leven in Japan was erg populair. Dusdanig, dat het karakter sindsdien eigenlijk de favoriet van velen is geworden en gebleven. Hij was dan ook meteen het karakter waar de eerste drie uiterst succesvolle X-Men-films het meest op bouwden en het personage dat ook in het meest recente X-Men: Days Of Future Past een sleutelrol vertolkt.

Onderhoudend
Hugh Jackman is geknipt voor de rol. Een ruwe bolster die tegelijkertijd erg charmant is. Het is dus ook logisch dat na de drie X-Men-films, de eerste ‘spin off’ is opgebouwd rondom de avonturen van Wolverine. Voor de fans is het daarnaast ook erg interessant om te zien dat superhelden die in de eerdere films niet voorkwamen wegens ruimtegebrek (Gambit, Deadpool) nu wel opduiken. Al dan niet heel geslaagd. Al is het de door Liev Schreiber gespeelde Sabretooth die de show steelt. Verhaaltechnisch laat X-Men Origins: Wolverine wel wat steken vallen. Flink zelfs. Over Deadpool hebben we het helemaal maar niet, dat kan Ryan Reynolds beter zelf doen. Maar er zit genoeg actie in om de boel onderhoudend te houden. Zeker de scènes waarin we Wolverine in het Amerikaanse leger zien vechten (tijdens diverse oorlogen) spatten spectaculair van de beeldbuis af.

X-MEN ORIGINS: WOLVERINE – vanavond 22:40 – 00:15 uur, RTL 5, ***

Reacties

Reacties

3 Comments

  1. Pingback: Groen licht voor Deadpool - Supergeeks .nl

  2. Pingback: TV-tip: X-Men: The Last Stand - Supergeeks .nl

  3. Pingback: Wolverine vs. Sabretooth: Twee kanten van dezelfde medaille - Supergeeks .nl

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>