TV-tip: X-Men – The Last Stand

By  |  0 Comments

Hoewel vaak X3 of X-Men 3 genaamd, is X-Men: The Last Stand toch echt de volledige naam van de derde film over de groep gemuteerde superhelden. Vanavond is ‘ie (maar weer eens) op televisie.

Criticasters zullen je op meerdere punten gaan wijzen waardoor deze film als de minste in de reeks te beschouwen is. Ze hebben gelijk hoor, want regisseur Brett Ratner weet in het rommelige geheel niet de vaart en de sjeu er in te houden die Bryan Singer (verantwoordelijk voor de eerste twee en de nieuwste reeks) wel weet te vangen. Toch valt er nog wel genoeg te genieten.

Uitgekotst
Ook deze film draait weer om het ‘anders’ zijn en de drang om als ‘normaal’ bestempeld te worden, het grote thema in alle X-Men-verhalen. Anders zijn in een maatschappij die jou eigenlijk wel nodig heeft maar steevast uitkotst. In deze film lijkt het einde voor alle mutanten in zicht. Er is een nieuw geneesmiddel op de markt dat mutanten voor eens en voor altijd moet kunnen genezen.

Chaotisch
Het middel zorgt echter voor hoog oplopende spanningen tussen mensen en mutanten. Enerzijds de ‘slechte’ mutanten onder leiding van Magneto (Ian McKellen) en anderzijds de ‘goede’ onder leiding van professor Xavier (Patrick Stewart), ze gaan er elk op een eigen manier mee om. Knap aan de film is in ieder geval dat je als kijker beide partijen in het conflict helemaal begrijpt en dus nooit echt partij kiest. Jammer is dan vervolgens wel dat naar mate de film vordert de X-Men-wereld zo chaotisch overhoop wordt gegooid, dat er maar moeilijk een coherent vervolg op te maken is.

Schone lei
Dat laatste heeft de studio (20th Century Fox) ook erg goed begrepen en op de matig gelukte spin-offs rond Wolverine na (eveneens vanavond op tv overigens) werd het dus enkele jaren wat stiller, waarna met X-Men: First Class en vooral X-Men: Days of Future Past op ingenieuze manier de boel weer recht werd gebogen en het universum van X-Men weer een relatief schone lei heeft om op verder te bouwen.

Grey
De derde in de reeks is voor velen vooral interessant vanwege de terugkeer van de in de tweede X-Men-film overleden Jean Grey (Famke Janssen). Zij keert in deze film op spectaculaire wijze terug als Dark Phoenix. Het leverde haar een Saturn Award op voor haar acteerwerk.X MEN: THE LAST STAND – vanavond, RTL 5, 20:30 – 22:40 uur

Reacties

Reacties

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>