Yvonne ‘Batgirl’ Craig overleden

By  |  0 Comments

Actrice Yvonne Craig is deze week op 78-jarige leeftijd overleden. Craig verkreeg bekendheid door haar rol van Batgirl in de jaren ’60, maar was bijvoorbeeld ook in Star Trek te zien.

Yvonne Craig was van oorsprong balletdanseres. Ze rolde echter gaandeweg haar carrière steeds verder de televisie- en filmwereld in en was in de jaren vijftig en zestig in diverse films en series te zien, waar onder de Elvis-films It Happened At The World’s Fair (1963) en Kissin’ Cousins (1964). Ook was ze in 1969 te zien als slavin Marta in de aflevering Whom Gods Destroy van de Star Trek tv-serie. Hierin kon ze overigens ook haar danskunsten vertonen.

Tekenfilmstem
Het beroemdst echter werd Craig als Barbara Gordon/Batgirl. Ze speelde de rol in het derde en laatste seizoen van de Batman tv-serie in 1967/1968. Ook hierin kwam haar dansachtergrond van pas. In die tijd mochten vrouwen op televisie nog niet in beeld worden gebracht als zij met anderen op de vuist gingen. Zodoende vloerde Batgirl haar opponenten altijd met een sierlijke trap. “Ik dacht altijd dat ik de rol had gekregen omdat ik motor kon rijden”, zo zei Craig over het ene seizoen waarin ze te zien was. “Pas later besefte ik me dat ik was aangenomen omdat ik een tekenfilmstem had.”

Emancipatie
Met haar rol heeft Craig veel voor de vrouwenemancipatie betekend. Op latere leeftijd is zij regelmatig benaderd door andere vrouwen die zich bevrijd voelden doordat ze in de Batman-serie zagen dat een vrouw exact dezelfde dingen als mannen kon doen, soms zelfs beter. In de jaren ’70 herhaalde Craig haar rol van Batgirl nog eenmaal, toen zij een commercial opnam waarin gelijke salariëring voor vrouwen werd gepromoot.

Boze brief
De actrice overleed aan de gevolgen van borstkanker. Ze is 78 jaar oud geworden. Craig heeft zich ook in de jaren die volgden na haar rol altijd verbonden gevoeld met het karakter van Barbara Gordon/Batgirl. Ze heeft dan ook een boze brief aan DC geschreven toen ‘haar karakter’ in 1988 in The Killing Joke door The Joker een rolstoel in wordt geschoten. Vorige maand nog werd ze vereerd met een eigen action figure. Het is voor het eerst dat Batgirl uit de tv-serie een moderne speelgoedvariant kreeg.

$_57

 

Reacties

Reacties

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>