Zoals Back To The Future zijn er meer

By  |  0 Comments

In de film Back To The Future Part II reist Marty McFly af naar een datum in de verre toekomst… 21 oktober 2015. Maar er zijn meer sciencefictionfilms die zich in 2015 afspelen.

Wat leek het nog ver weg, toen in de tweede helft van de jaren ’80 de speelfilmreeks met Michael J. Fox in de hoofdrol werd gemaakt. In de Back To The Future-trilogie werd het jaar 2015 voorgesteld als een tijdperk vol hoverboards, vliegende auto’s en meer van dergelijke technologie. Sommige dingen bestaan inmiddels ook echt.

Want zo gaat het vaak met sciencefiction: een idee wordt geïntroduceerd om ons leven makkelijker te maken, alleen is de benodigde technologie nog niet voor handen. Ook wordt in sciencefictionwerken gefantaseerd over hoe onze planeet met zijn ecosysteem en inwoners er over een x-aantal decennia of eeuwen uit zullen zien.

Doembeelden

Het levert doembeelden op van postapocalyptische woestenijen, een utopie van een hoog ontwikkelde beschaving of, zo nu en dan, complete kul. Neem de comedy The Last Man On Earth uit 1924, gebaseerd op het toen al 98 jaar oude boek van Mary Shelley (die van Frankenstein). Het verhaal speelt zich af in 1960 en Elmer Smith (Earl Foxe) is de laatste levende man in een wereld gedomineerd door vrouwen.

Het komt vaker voor dat oude sciencefictionfilms zich afspelen in een toekomst die inmiddels al verleden tijd is. De bekendste is uiteraard Michael Andersons verfilming van 1984 uit kalenderjaar 1956, gebaseerd op de roman van George Orwell. Andere voorbeelden zijn 2001: A Space Odyssey, A Clockwork Orange en Transformers: The Movie.

De toekomst is nu

Back To The Future Part II speelt zich grotendeels af in oktober 2015, dertig jaar nadat de tijdreizende Dolorean gebouwd wordt (de film verscheen in 1989, dus speelde zich voor een deel in het recente verleden af). Er zijn nog een handvol films die de fictieve toekomst van 2015 in beeld hebben gebracht.

De eerste dateert uit 1981, acht jaar voor het tweede avontuur van Marty McFly. In Firebird 2015 AD verbiedt de Canadese overheid het gebruik van schaars wordende fossiele brandstoffen. Rebellen in sportwagens komen in opstand. Benzineslurpende auto’s waren toen niet weg te denken en zijn in Noord-Amerika nog steeds gemeengoed.

Eeuwig leven

Twintig jaar geleden verscheen Memory Run (ook bekend als Synapse), een boekverfilming van Jean Marie Stine’s Season Of The Witch uit 1968. De technologie uit 2015 blijkt zodanig gevorderd dat de mensheid het eeuwige leven heeft. De werkelijkheid blijft achter bij de fantasie van filmmaker Allan A. Goldstein in 1995.

De Japanse tekenfilmserie Neon Genesis Evangelion wordt in 1997 afgesloten met de 87 minuten durende animefilm The End Of Evangelion. Wanneer de aartsrivaal van de cyborgsuperhelden Evangelion, Gendo Ikari, inziet dat zijn organisatie NERV ten dode is opgeschreven, poogt hij de aarde te vernietigen door een inslag van de maan.

Klonen van mensen

Arnold Scharzenegger reisde eerder af naar de niet al te verre toekomst, onder meer in de Terminator-filmreeks. Hij deed dat opnieuw in The 6th Day uit 2000. In dit toekomstbeeld is het klonen van dierlijke en menselijke organen aan de orde van de dag, behalve het klonen van volledige personen. Arnold wordt wel opzettelijk gedupliceerd.

Het is nog helemaal niet zo lang geleden, maar de debuterende regisseur Mo Ali zag de troosteloze toestand van de wereldeconomie van 2010 zwart in. De Britse film Shank speelt zich af in een vervallen en anarchistisch Londen in 2015, waarbij bendes deel uitmaken van het dagelijkse straatbeeld. Het is gelukkig met een sisser afgelopen.

Reacties

Reacties